Sarajevo na 155. mjestu po kvaliteti života

Po kvaliteti života u regiji najbolje je plasirana Budimpešta na 73. mjestu, Ljubljana je na 75. mjestu, Zagreb na 98. mjestu, a Beograd na 136

Sarajevska maglovita panorama

Beč se već drugu godinu zaredom može pohvaliti titulom najboljeg mjesta za život na svijetu dok je Luksemburg najsigurniji grad na svijetu. Sarajevo se nalazi na 155. mjestu po kvaliteti življenja, a po sigurnosti na 127. mjestu zajedno s Beogradom, javlja Hina.

U regiji po kvaliteti života najbolje je plasirana Budimpešta na 73. mjestu, Ljubljana je na 75. mjestu, Zagreb na 98. mjestu, a Beograd na 136, kaže se u godišnjem istraživanju o kvaliteti života i sigurnosti koju je provela konzultantska firma Mercer.

Bagdad je, prema istraživanju koje je obuhvatilo 221 grad, mjesto u kojem vladaju najgori životni uvjeti i najniža sigurnost. Europski gradovi zauzeli su polovicu od prvih 25. mjesta kako po kvaliteti života tako i po sigurnosti, posebno gradovi u Njemačkoj i Švicarskoj.

Nakon Beča po kvaliteti života slijede Zuerich, Auckland, Muenchen, Vancouver i Duesseldorf, a nakon Luxembourga najsigurniji su Bern, Helsinki, Zuerich i Beč.

Na dnu tablice su neposredno prije Bagdada i Kartum, Sudan, Port-au-Prince te N'Djamena, gradovi obilježeni stalnim nemirima.

Honolulu i San Francisco najbolje su plasirani američki gradovi na 29. i 30. mjestu dok je New York završio na 47. mjestu po kvaliteti života a na 68 po pitanju sigurnosti koje dijeli s Londonom. Glavni grad Velike Britanije ipak od njega nudi kvalitetnije uvjete života pa
je na 38. mjestu. Rim je 52. po kvaliteti života a 79. po sigurnosti, dok je Pariz 30. po kvaliteti a 60. po sigurnosti.

U istraživanju je korišteno 39 kriterija među kojima su i politički, društveni i ekonomski parametri kao i mogućnosti za rekreaciju, kvalitetu stanovanja i okoliša, a sigurnost po podacima o unutarnjoj stabilnosti, razini kriminala i učinkovitosti pravne države.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *