Sarajevo na tri službena jezika i dva pisma

Vijećnici će dobijati materijale na jednom od tri službena jezika u BiH; bosanski, hrvatski i srpski; i na jednom od dva službena pisma, ćirilica i latinica

Sjedište Gradskog vijeća Grada Sarajevaa

Gradski vijećnici Grada Sarajeva u utorak su usvojili “Odluku o upotrebi službenih jezika i pisama u organima Grada Sarajeva”. Inicijativu za ovu odluku podnio je vijećnik u Gradskom vijeću Gradimir Gojer na jednoj od prethodnih sjednica.

Vijećnici će dobijati materijale na jednom od tri službena jezika u BiH; bosanski, hrvatski i srpski; i na jednom od dva službena pisma, ćirilica i latinica. Na prošloj sjednici vijećnici su se u anketnom listiću izjasnili na kojem jeziku i pismu žele primati materijale.

Ova odluka u skladu je sa Statutom Grada Sarajeva i trebala je biti donijeta mnogo prije, upozoravali su vijećnici.

Gradonačelnik Alija Behmen, koji je ujedno i predlagač ove odluke, objasnio je da će sredstva za provedbu odluke biti osigurana te da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se uposli još lektora ili prevodilaca koji će vršiti pripremanje materijala na tri službena jezika i dva pisma.

Na sjednici niko nije odgovorio koliko će koštati implementacija ove odluke.

Gradskog vijećIako je po završetku rasprave vijećnik Imamović bio protiv ove odluke, kako je i u raspravi najavio da će biti, prilikom elektronskog glasanja na displeju je prikazano da je odluka jednoglasno usvojena.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

2 Odgovori na “Sarajevo na tri službena jezika i dva pisma”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *