Sarajevo neće biti potopljeno

Apokaliptične najave potopa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pokrenute u samozvanom “najtiražnijem mediju”, jednako su besmislene kao i sam pomenuti medij

Pogled na Sarajevo
Pogled na Sarajevo

Već nekoliko dana se najavljuje katastrofa uzrokovana klizanjam zemljišta i pucanjem brane na rijeci Željeznici na području Trnova, oko dvadeset kilometara jugoistočno od Sarajeva.

“Stanje na klizištu kod Trnova je ozbiljno i dramatično jer zemlja svakodnevno klizi, a prije nekoliko dana je pukao i veliki podzid brane. Ako se klizanje ubrza, tone zemlje bi pregradile rijeku i stvorile veliko jezero. Voda bi probila prepreku i cijelo jezero bi se izlilo u sarajevsku kotlinu”, već danima se vazi iz “Utemeljiteljevog” Dnevnog Avaza.

Međutim, situacija u Sarajevu je daleko od ove, po ko zna koji put, iskonstruisane “istine” opskurnog Dnevnog avaza.

“Jučer sam bio na klizištu, ono je veliko, ali se drži pod kontrolom. Ako bi se dogodilo da klizište odnese i branu, nije moguće ugrožavanje Sarajeva. Cijelo jutro odgovaram na tekstove iz Dnevnog avaza, iz kojih proizlazi da je potrebno evakuisati stanovnike iz grada. Međutim, to je nepotrebno napuhavanje i senzacionalizam.”, racionalno procjenjuje Mirsad Teskerdžić, pomoćnik direktora federalne Civilne zaštite, dakle čovjek od struke.

Riječ je o maloj rijeci i maloj brani, s malim kapacitetom vode koji bi nestao do Sarajeva, stoga su avazove prognoze potpuno neutemeljene, posebno iz razloga što uskoro počinje saniranje klizišta.

Radnici sarajevske “Elektrodistribucije” i helikopterske ekipe su obišli teren, a nakon njih su na teren izašli i izvođači radova koji će rasteretiti područje i spasiti ugroženu zgradu u blizini brane.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *