Sarajevo nominirano za Evropsku prijestonicu kulture 2014

Predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za kulturu i obrazovanje Doris Pack pozdravila je parlamentarnu odluku o nominaciji Sarajeva za Evropsku prijestonicu kulture 2014. godine.

Doris Pack
Doris Pack
“Sarajevo ima posebno mjesto u evropskoj povijesti i kulturi. Ovom nominacijom možemo poslati važan signal za multietnički karakter grada i države Bosne i Hercegovine, koji može dovesti do promjene razmišljanja političkih faktora u zemlji. Osim toga, taj grad pokazuje koliki je neuspjeh Evrope i koliko je važno zajedno raditi.”, rekla je Doris Pack.

Sarajevo je važno i kao poprište događaja koji je potaknuo izbijanje Prvog svjetskog rata 1914. te da je to grad koji je izdržao najdužu opsadu u povijesti modernog ratovanja.

“U tim teškim okolnostima, grad je očuvao i brinuo se za svoj međukulturalni karakter. Stoga, taj grad zaslužuje priliku da pokaže svoj golemi muđukulturalni karakter.”, smatra Pack.

Titula Evropske prijestolnice kulture uvedena je još 1985. godine i od tada je više od 40 evropskih gradova nosilo taj naslov.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *