Sarajevo Olimpija polumaraton 2009 i obilježavanje Svjetskog dana srca

press konferencija u Gradskoj upravi, Sarajevo, BiHU nedjelju, 27. septembra 2009. godine će biti održan “Sarajevo Olimpija polumaraton 2009”. Istovremeno će, u partnerstvu sa Gradom Sarajevom, biti obilježen i “Svjetski dan srca”.

Tim povodom je u Gradskoj upravi održana press konferencija na kojoj su o ova dva značajna događaja govorili: Erol Mujanović, predsjednik Udruženja “Marathon” Sarajevo, Sejdefa Bašić – Ćatić, izvršni koordinator Udruženja “Partnerstvo za javno zdravlje” i Svjetlana Fabijanč – Grbić, koordinator projekta “Sarajevo – zdravi grad”.

Polumaraton Olimpija 2009, utrka od 21,1 km, će proći najljepšim dijelovima grada Sarajeva i očekuje se učešće od oko 400 trkača iz 23 zemlje. Za sada se očekuju grupni dolasci učesnika iz Austrije, Francuske, Španije, Nizozemske, Česke, Turske i Italije. Učesnici će biti različitih uzrasta i profila a zanimljiva je činjenica da će među njima biti i ambasador Japana u BiH, te jedna delegacija iz OSCE-a koja će trčati u humanitarne svrhe kao i predstavnik Francuske škole u Sarajevu.

Zona prolaska trke: start kod Zetre – prema groblju Lav i Pionirskoj dolini – okret na trolejbuskoj stanici i potom se trči do Higijenskog Zavoda – Titova ulica do Vijećnice a potom obalom Kulina bana do Skenderija mosta, ponovo do Higijenskog zavoda i onda Vilsonovo šetalište do kraja te istim putem nazad, okret se pravi nakon Vilsonovog šetališta na Dolac Malti. Ulice kroz koje prolazi trka: Zetra (Start i cilj) – Patriotske lige – Alipašina – Maršala Tita – Mula Mustafe Bašeskije – Telali (do Vijećnice) – Obala Kulina bana – Zmaja od Bosne – Trg BiH (skretanje prema Vilsonovom šetalištu i Vrbanja mostu) – Vilsonovo šetalište – do ulice Azize Šaćirbegović (okret i istim putem nazad prema Zetri).

Na ovaj način grad Sarajevo i dalje ostaje u prestižnoj porodici gradova organizatora maratona i polumaratona, a Olimpija polumaraton 2009 je registrovan i u evropskom kalendaru takmičenja.

Polumaraton će ujedno obilježit i Svjetski dan bez automobila, te utjecati na podizanje ekološke svijesti u Sarajevu. Takođe, zahvaljujući ovom projektu nekoliko stotina stranih gostiju će doći da provede vikend u Sarajevu što Olimpija polumaratonu daje i važnu ekonomsko-turističku komponentu. Nagradni fond prelazi 5000 KM. Novčane nagrade su predviđene za 8 najbržih u muškoj i u ženskoj konkurenciji a za prva tri mjesta je predviđeno po 700 KM, 500 KM i 400 KM. Upis na trku može biti obavljen na oficijelnoj web stranici udruženja Marathon, a broj za trku se može podići u prodavnici sportske opreme Lafuma, u BBI Centru (sprat V) od 20. do 27. septembra.

Udruženje „Partnerstvo za javno zdravlje” u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje FBIH, Federalnim ministarstvom zdravstva, Općom bolnicom „Abdulah Nakaš”, Gradom Sarajevom – projekat Sarajevo Zdravi Grad, NVO ECON, NVO Marathon Sarajevo, OŠ Kovačići, Centrom za srce KCUS i treći put zaredom organiziraju obilježavanje Svjetskog dana srca.

Ove godine će 27. septembra 2009. u periodu od 11:00 – 14:00 štandovi sa promotivnim materijalom biti postavljeni na tri lokacije: BBI Centar, Katedrala, Sebilj. Na štandovima će biti izložen promotivni materijal a građani će imati priliku besplatno mjeriti krvni tlak i posavjetovati se o načinima očuvanja srca zdravim. Određeni broj građana će kao nagradu za obilazak sva tri štanda i prikupljanjem tri markice (BBI, Katedrala, Sebilj) dobiti korpicu sa organski proizvedenim voćem i povrćem. Na ovaj način se promovira fizička aktivnost i zdrava ishrana, ključne stvari za očuvanje zdravog srca.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *