Sarajevo se ponovilo: Otvoren Park prijateljstva na Dobrinji

Danas je u sarajevskom naselju Dobrinja V svečano otvoren novoizgrađeni “Park prijateljstva”, čiju je izgradnju finansirala Republika Azerbejdžan.

Novoizgrađeni park, površine 11.000 m2, nalazi se u naselju Dobrinja V, u blizini kuće Hadžihalilovića i Dobrinjske gimnazije. Park sadrži muzički, dječiji i sportski paviljon, a sve zone povezane su pješačkim stazama s hortikulturnim uređenjem.

Prilikom otvorenja Parka otkriven je i spomenik žrtvama agresije na našu zemlju i Tragediju u Hodžali, Azerbejdžanu 1992. godine. Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i Baku, glavni grad Azerbejdžana, Gradovi pobratimi su od 1972. godine otkada traje intenzivna saradnja.

Obzirom da se novi park prostire na obje obale rijeke Dobrinje, izgrađen je i pješački most koji je već u funkciji. Sve zone parka povezane su pješačkim stazama, zelene površine su ukrašene hortikulturnim sadržajem, ljubitelji sporta imaju na raspolaganju stazu za trčanje dugu gotovo kilometar, zid za sportsko penjanje i stolove za stoni tenis.

Inicijativa za realizaciju ovog projekta potekla je nakon sastanka ambasadora Republike Azerbejdžan u BiH Eldara Hasanova. Rekonstrukcija parka u naselju Dobrinja V otpočela je u novembru 2011. godine i unatočć nepovoljnim uslovima za gradnju park je završen u rekordnom roku.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.