Sarajevo se ponovilo: Otvoren Park prijateljstva na Dobrinji

Danas je u sarajevskom naselju Dobrinja V svečano otvoren novoizgrađeni “Park prijateljstva”, čiju je izgradnju finansirala Republika Azerbejdžan.

Park prijateljstva na Dobrinji, desna obala
Park prijateljstva na Dobrinji, desna obala
Novoizgrađeni park, površine 11.000 m2, nalazi se u naselju Dobrinja V, u blizini kuće Hadžihalilovića i Dobrinjske gimnazije.

Park sadrži muzički, dječiji i sportski paviljon, a sve zone povezane su pješačkim stazama s hortikulturnim uređenjem.

Prilikom otvorenja Parka otkriven je i spomenik žrtvama agresije na našu zemlju i Tragediju u Hodžali, Azerbejdžanu 1992. godine.

Obzirom da se novi park prostire na obje obale rijeke Dobrinje, izgrađen je i pješački most koji je već u funkciji.

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i Baku, glavni grad Azerbejdžana, Gradovi pobratimi su od 1972. godine otkada traje intenzivna saradnja.

Sve zone parka povezane su pješačkim stazama, zelene površine su ukrašene hortikulturnim sadržajem, ljubitelji sporta imaju na raspolaganju stazu za trčanje dugu gotovo kilometar, zid za sportsko penjanje i stolove za stoni tenis.

Inicijativa za realizaciju ovog projekta potekla je nakon sastanka ambasadora Republike Azerbejdžan u BiH Eldara Hasanova. Rekonstrukcija parka u naselju Dobrinja V otpočela je u novembru 2011. godine i unatočć nepovoljnim uslovima za gradnju park je završen u rekordnom roku.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *