Sarajevo, sjećaš li se Sarajeva?

farbanje Sarajevske ružeUdruženje “Akcija građana” je za četvrtak, 16. aprila 2009. godine zakazala akciju pod nazivom “Sarajevo, sjećaš li se Sarajeva?”, u okviru koje u 17:15 sati planiraju u sarajevskom naselju “Dobrinja 5” ofarbati osam kratera granata.

Ovom akcijom žele, kako kažu, skrenuti pažnju na “Sarajevske ruže”, jedan svojevrsni spomenik palim civilnim žrtvama rata koji polako ali sigurno sve više pada u zaborav.

Na Sarajevo je tokom opsade 1992.-1995. palo oko 470.000 granata ili 330 dnevno, od kojih je nažalost dobar dio bio koban za naše sugrađane. Nakon rata, određen broj ovih kratera od granata je obojen crvenom bojom i, s obzirom na speci?čan oblik i boju, time asocirao na ruže u asfaltu koje su obilježavale i davale počast mjestu pogibije i ranjavanja građana našeg grada.

Gradske strukture zadužene za održavanje istih, uprkos brojnim obećanjima, nisu učinile ništa da se “Sarajevske ruže” zaštite. Tako je, naprimjer, bivša gradonačelnica Semiha Borovac u intervjuu iz novembra 2008. rekla da “Ruže” nisu smjele nestati i najavila da Grad Sarajevo ima sredstva u planu budžeta za tekuću 2009. godinu za projekat vraćanja ruža na mjesta gdje su bile. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Kantonalni zavod za zaštitu spomenika Sarajevo, koji ima svu dokumentaciju gdje su se ruže nalazile, su trebali voditi te aktivnosti.

Međutim, 12. novembra je uklonjena “Ruža” u Velikom parku zbog izgradnje spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, iako je bila udaljena pet metara od samog spomenika i ničim nije ugrožavala estetski izgled i koncepciju istog. Nijedno od navedenih mjerodavnih tijela se nikad nije oglasilo povodom ovog incidenta.

“Akcija građana” želi skrenuti pažnju na slične slučajeve širom grada gdje polako ali sigurno nestaje jedan od simbola novije historije našeg grada, te pozivaju gradske i kantonalne vlasti da poduzmu konkretne korake kako bi se “Sarajevske ruže” očuvale.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *