Sarajevo u Poreču

Rođeni je Sarajlija početkom šezdesetih negdje u Vogošći imao roštiljdžinicu, ali je maštao o lokalu na moru. Želja mu se i ostvarila 1971. godine

Bistro Sarajevo,Poreč
Bistro Sarajevo,Poreč
“Ko bi reko čuda da se dese, da Miljacka mostove odnese..” – pjeva Halid Bešlić svoju popularnu pjesmu, koja kroz ove stihove kao da ima sve više veze sa stvarnim životom.

Tako se i ušće Miljacke preselilo na more!, pa sad, vjerovali ili ne, u Poreču, gradu na zapadnoj obali Istre, već četdeset ljeta živi Sarajevo. I to još kako!

Poreč je grad koji je rekorder turizma, a u bivšoj je državi, za vrijeme špice ljetne sezone, znao ugostiti dnevno i 120.000 turista!

Sami Poreč ima tek petnaestak tisuća žitelja, a jedan od njih je i Saladin Begler, koji je točno prije 40 godina usred Poreča otvorio restoran “Sarajevo”.

Bistro Sarajevo,Poreč
Bistro Sarajevo,Poreč
Rođeni je Sarajlija početkom šezdesetih negdje u Vogošći imao roštiljdžinicu, ali je maštao o lokalu na moru. Želja mu se i ostvarila 1971. godine, pa je u Istri, u Poreču, u ulici Matije Vlačića, na broju 2, otvorio bistro.

Tu mu se potom doselila i obitelj. Godine su prolazile, restoran je postao jedan od najpopularnijih u Poreču, a mnogobrojni strani i domaći turisti redovito su kod njega navraćali da probaju prave sarajevske ćevape, pljeskavicu, somun, ali i najrazličitije morske specijalitete.

Saladin danas ima 83 godine i već je punih 18 godina u zasluženoj penziji, a vođenje restorana preuzeo je sin Ajdin sa suprugom. Posao i dalje, pogotovo ljeti, ide jako dobro, a prava sarajevska duša i gostoprimstvo osjeća se u svakom uglu ovog simpatičnog bistroa.

piše: Damir Strugar, vilsonovo.net

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *