Sarajevo za evropsku prijestolnicu kulture 2014

Akademija likovnih umjetnosti, SarajevoGradonačelnici Sarajeva i Maribora Alija Behmen i Franc Kangler razgovarali su danas u Sarajevu o kandidaturi Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine.

Behmen je nakon sastanka kazao novinarima da je Maribor dobio tu kandidaturu i bit će kulturna prijestolnica Evrope 2012. godine.

Po njegovim riječima, iskustva koja ima Maribor će mnogo pomoći Gradu Sarajevu i ljudima u Organizacionom i Izvršnom odboru na animiranju Evrope te na izgradnji i rekonstrukciji grada da bismo mogli odgovoriti ovoj obavezi.

Gradonačelnik Sarajeva je istaknuo da to nije samo kulturni nego i privredni i turistički događaj.

Kazao je da su im gosti iz Maribora prezentirali kompletnu aktivnost koja se u Mariboru dešava i način apliciranja.

Gradonačlenik Maribora Franc Kangler je istaknuo da Maribor podržava Sarajevo da bude kulturna prijestolnica Evrope.

„U gradu Mariboru imamo projekt kojim ćemo 2012. da napravimo jednu veliku kulturnu eksploziju. Želimo da svi kulturni kreatori koji su u Sloveniji, u Mariboru, i koji su vani, u svijetu, dođu 2012. u Maribor i da kreiraju kulturu”, kazao je Kangler.

Istaknuo je da ovo nije projekt samo Grada Maribora, biti kulturna prijestolnica Evrope, to je nacionalni projekt. Po njegovim riječima veliko priznanje za Maribor i za Sloveniju jeste da sva kulturna Evropa bude usmjerena prema tom gradu.

Kangler je pozvao gradonačelnika Sarajeva da sa saradnicima posjeti Maribor, ističući da će im Grad Maribor biti na raspolaganju i da će im ponuditi potrebne informacije i podršku.

Danas je najavljeno da će prilikom posjete delegacije Grada Sarajeva Mariboru biti potpisan protokol o saradnji za kandidaturu za evropsku prijestolnicu kulture.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *