Sarajevska kocka, suvenir opštine Stari grad Sarajevo

Sarajevska kocka, zatvorenaSarajevska kocka, službeni suvenir Općine Stari Grad, autora Aida Rifatbegovića, predstavljen je danas u Sarajevu.

Stari Grad nikada nije imao svoj suvenir pa je iz tog razloga u lipnju 2009. Općina Stari Grad raspisala natječaj za izradu suvenira koji predstavlja odraz tradicije te kulturne, povijesne i materijalne baštine.

Od 100 pristiglih radova 11 je ušlo u uži krug izbora, da bi potom stručno povjerenstvo proglasilo rad “Sarajevska kocka” najboljim, čime je autor Rifatbegović osvojio nagradu od 5.000 KM.

“Zadatak je bio složen jer je rad trebao obuhvatiti sve ono što Stari Grad pruža u tradicionalnom, duhovnom i kulturološkom pogledu. U tome sam uspio stvaranjem ”Sarajevske kocke” koju sam odabrao jer je kocka jedan od najčešćih motiva koje srećemo u Starom Gradu”, rekao je Rifatbegović.

Sarajevska kocka, otvorenaSuvenir se sastoji od glavnih elementa – sarajevske Katedrale, Begove džamije, Stare pravoslavne crkve i Židovske sinanoge i sporednih kupola i krovova zanatskih radnji koji su zastupljeni u velikom broju širom Baščaršije.

Kocka predstavlja četiri religije pa je zbog toga simbolično izgrađena od četiri vrste drveta – oraha, bukve, hrasta i jasena.

Rifatbegović je sretan što će njegov rad postati neizostavnim dijelom Sarajeva, i nada se da će biti dostupan turistima širom Sarajeva po povoljnoj cijeni.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “Sarajevska kocka, suvenir opštine Stari grad Sarajevo”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *