Sarajevska kocka u Kini

Sarajevska kocka u KiniAutor zvaničnog suvenira Općine Stari Grad, Aid Rifatbegović, boravio je u Kini, na sajmu Expo koji se održava u Šangaju, gdje je predstavljena “Sarajevska kocka” koja je naišla na veliki interes posjetilaca Sajma.

Rifatbegović je u Šangaj putovao u cilju promocije zvaničnog poklona Expo sekcije BiH, a prema njegovim riječima, na Sajmu, koji dnevno posjeti više stotina hiljada ljudi, interes za Kocku bio je veliki. S obzirom da na Sajmu učestvuju i predstavnici bivših jugoslovenskih republika, najveće interesovanje pokazali su Makedonci koji, poznavajući dobro Sarajevo, shvataju ideju Kocke. Iz tog interesovanja rodila se i ideja za saradnjom ,tako da će Rifatbegović uraditi idejno rješenje zvaničnog Expo poklona Makedonije. Interesovanje su pokazali i Kinezi koji u svojoj tradiciji imaju zagonetne forme, te su bili oduševljeni konceptom „Sarajevske kocke”.

Upravo zahvaljujući „Sarajevskoj kocki” , koja se dopala i učesnicima iz Armenije, Rifatbegović će ostvariti saradnju i sa tom zemljom. Naime, Armenija u svom paviljonu predstavlja makete raznih građevina svijeta, te su sarajevskom autoru predložili da za njih napravi maketu neke sarajevske građevine.

Nakon kraćeg razmišljanja, Rifatbegović se odlučio da još jednom iskoristi bogato kulturno-historijsko nasljeđe Starog Grada i napravi maketu Vijećnice. Pregovori su u toku, a s obzirom da Expo sajam u Šangaju traje šest mjeseci, maketa Vijećnice bi ubrzo trebala biti završena i predstavljena u paviljonu Armenije među najpoznatijim svjetskim građevinama.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *