Sarajevska obilaznica izaziva duboku zabrinutost

Sarajevska obilaznica
Sarajevska obilaznica
Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Mirsad Kebo izrazio je duboku zabrinutost za realizaciju projekta „Sarajevska obilaznica“ i zatražio da odgovarajuće institucije Federacije BiH raskinu postojeći ugovor s kompanijom SCT, d.d., Ljubljana i iznađu načine da se, u skladu sa zakonom i standardima koji se primjenjuju u ovakvim situacijama, pronađu rješenja koja nas neće dovoditi u kolonijalan položaj.

“Krajnje je vrijeme da se taj posao završi, a neće se okončati jer na gradilištu već dugo nema gotovo nikakvih aktivnosti. Povrh toga, slovenska kompanija SCT d.d., Ljubljana, koja je glavni izvođač radova, duguje domaćim firmama oko 4,5 miliona eura, što ih sprječava da svojim radnicima isplate teško zarađene plaće i podmire osnovne troškove da bi poslovnu godinu završili na uspješan način.”, kaže je Kebo.

Domaće kompanije, uz minimalne nadnice i neblagovremeno podmirenje troškova, kao podizvođači i dobavljači, već rade ove poslove i zato nema razloga da u potpunosti ne preuzmu završetak tog projekta.

“Zaprepašten sam činjenicom da se često iza uglednih firmi koje ispunjavaju međunarodne kriterije i dobivaju poslove u BiH zapravo kriju kompanije koje imaju sumnjiv ugled i u vlastitim zemljama, a ispunjavaju formalne uvjete.”, kaže potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH.

Kebo je poručio da će s te funkcije poduzeti sve mjere da se FBiH zaštiti od takve vrste transparentnosti i davanja važnih poslova u BiH nepouzdanim partnerima.

“Zbog toga u institucijama vlasti moramo otvoriti temu – ko, kako i zašto, pored domaćih firmi daje velike poslove ovakvim inozemnim sumnjivim kompanijama? Lično ću se pozabaviti odgovorima na ta pitanja.”, zaključuje Kebo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Sarajevska obilaznica izaziva duboku zabrinutost”

  1. Za svaku pohvalu zabrinutost gosp. Kebo jel je sramotno da sumnjive firme “izvode” vazne radove u BiH.
    Ja se bavim bigovanjem i montazom gradevinskog zeljeza u srednjoj i sjevernoj Italiji vec 20 godina i dosada mi niko nije ostao duzan a prema radnicima su uvijek bile izmirene sve obaveze.Svaki mjesec moram pokazati da su izmirene obaveze prema radnicima i poslije toga slijedi naplata a izvodac mora dokazati svaki mjesec opstini, regiji ili za koga vec radi da su izmirili obaveze prema meni.
    Vrlo jednostavno i funkcionise.
    Dacu vam primjer Italijanske firme Vidoni koja radi u Laktasima na autocesti i nije bas brza u placanju i u Italiji nisu bas na dobrom glasu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *