Sarajevska škola mikrohirurgije proizvodi nove stručnjake

Sarajevska škola mikrohirurgije postigla je svjetske standarde. Trenutno pet plastičnih hirurga je na edukaciji u inozemstvu.

Reuf Karabeg
Reuf Karabeg
Specijalizant na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo Goran Obradović, pod ingerencijom starijih kolega uradio je mikrohirurške operativne zahvate transplantacije prstiju kod dva pacijenta, a očekuje se da će im biti vraćena i funkcija sa 85 do 90 posto.

Šef Klinike Reuf Karabeg kaže da se zahvati takve vrste redovno izvode na toj klinici, ali specifičnost ovih zahvata u tome je što ih je uradio doktor koji je na prvoj godini specijalizacije koja inače traje šest godina.

‘Kod oba pacijenta bili su odsječeni prsti na ruci, a vraćeni su im mikrohirurškim zahvatom. Uspjeh zahvata takve vrste u potpunosti ovisi od toga koliko je hirurg kompetentan da sašije krvne sudove.’, kaže Karabeg.

Radojka Šljivić iz Mokrog bez četiri prsta na ruci ostala je dok je mašinom sjekla trupac. Nakon operacije dobro se osjeća, a doktorima i ostalom medicinskom osoblju neizmjerno je zahvalna.

Miralem Zorlak iz Goražda ostao je bez palca dok je cijepao drva. I on je dobro. I njegova zahvalnost je velika.

Sarajevska škola mikrohirurgije postigla je svjetske standarde.

‘Nema mnogo centara u Evropi i svijetu koji rade krvne sudove veličine 0,3 ili 0,4 milimetra. Trenutno pet plastičnih hirurga je na edukaciji u inozemstvu. Ja sam prvu transplantaciju uradio prije dvadeset godina, ali sam sretniji sad kad znam da sam znanje prenio na mlađe kolege.’, kaže Karaabeg.

Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a trenutno tri pacijenta čekaju na mikrohiruršku intervenciju. Njima će biti izvršeno prenošenje tkiva jer je to jedini način da im bude spašena noga.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *