Sarajevska vijećnica, još jednom

U centralnom holu zgrade Vijećnice u Sarajevu će danas biti svečano otvorena izložba “Sarajevska Vijećnica, još jednom” (Sarajevo City Hall Revisited).

Vijećnica, Sarajevo
Vijećnica, Sarajevo
Na izložbi, koja će za javnost biti otvorena narednih šest mjeseci, bit će izložen obiman materijal o historijatu same građevine i okolnog područja grada, originalni arhitektonski nacrti, fotografije s prvog otvaranja 1896. godine i zabilješke o svrsi i ulozi ovog objekta u različitim periodima.

Vijećnica spada u red najznačajnijih historijskih i arhitektonskih spomenika grada Sarajeva. Tokom opsade Sarajeva (1992-1995), usljed žestokih ratnih dejstava i granatiranja, spaljena je te je postala metafora za uništenje kulturnog naslijeđa. Svrha izložbe je stvaranje nove turističke atrakcije koja će doprinijeti restauraciji ove slavne sarajevske građevine.

Izložbeni materijal vlasništvo je restauratora enterijera ovog historijskog objekta – firme Urbing d.o.o. Sredstva prikupljena za vrijeme trajanja izložbe bit će iskorištena za obnovu i promociju projekta Vijećnice, dok će sadržaj postati trajnom izložbenom postavkom Vijećnice nakon njenog ponovnog otvaranja.

Izložbu organizuju Grad Sarajevo i projektantska firma Urbing d.o.o, uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta i Fondacije Sarajevo Navigator.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *