Sarajevska zima 2016: Duša umjetnika – Duša grada

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Festival Sarajevske zime pozivaju građane Sarajeva da povodom održavanja 32. Međunarodne kulturne manifestacije Festivala Sarajevska zima 2016. budu aktivni sudionici u realizaciji manifestacije, koja će biti održana od 7. februara do 21. marta 2016. godine.

Sarajevska zima 2016: DUŠA / Duša umjetnika – Duša grada
Sarajevska zima 2016: DUŠA / Duša umjetnika – Duša grada

Svečano otvaranje Festivala će biti održano 7. februara 2016. godine u 13 sati na Bijeloj tabiji, a nastaviće se na baščaršijskom trgu kod Sebilja, zatim ulicom Ferhadija do Trga fra Grge Martića, u Štrosmajerovoj ulici i ulicom Maršala Tita do Pozorišnog trga ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.
U saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta i Ministarstvom obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo će biti formiran jedinstveni hor građana Sarajeva za učešće u ovoj jedinstvenoj ceremoniji kreativnosti, a rezervisane su sljedeće lokacije: za najmlađe na Pozorišnom trgu ispred Narodnog pozorišta, za učenike od 5. do 9. razreda trg na Baščaršiji i trg fra Grge Martića, za srednjoškolce od baščaršijskog trga do Katedrale, za studente – ulice Štrosmajerova i Ferhadija do Vječne vatre, a Trg Oslobođenja za stariju populaciju kreativnih Sarajlija.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti, grupa 9+, će na pomenutoj relaciji napraviti skulpture, kojima će na umjetnički način pozvati sve građane da obilježe četiri stotine godina Shakespearea i Cervantesa.

Na pomenutim lokacijama organizatori Sarajevske zime 2016. žele animirati sve horove Sarajeva te sve muzičke i plesne grupe, da u vremenu od jednog do tri sata učestvuju u ceremoniji otvaranja, svojim vlastitim kreacijama, inspirisanim temom DUŠA / Duša umjetnika – Duša grada.
Tokom dana otvaranja 7. i 8. februara 2016. godine, u sedam sarajevskih galerija će biti otvoreno sedam izložbi bosansko-hercegovačkih i svjetskih umjetnika. Umjetnici iz Kine, Sjedinjenih AMeričkih Država i Evrope, zajedno sa umjetnicima iz Bosne i Hercegovine će za ceremoniju otvaranja, prirediti koncerte i književne događaje.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *