Sarajevska zima ove godine donosi bogat filmski program

Sarajevska zima
Sarajevska zima
Program otvaranja 27. izdanja Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” 7. februara, koje će ovaj put biti održano s temom “Umjetnost ljubavi”, bit će obilježen bogatim filmskim programom u multipleks kinu Cinema City.

Saradnju “Sarajevske zime” i Cinema Cityja za predstojeće festivalsko izdanje ozvaničili su danas na konferenciji za medije u Sarajevu direktor Festivala Ibrahim Spahić i direktor kompanije Forum koja je investitor izgradnje multipleks kina Enes Cviko. Tako će filmski program na dan otvaranja Festivala, čiji je ovaj put specijalni gost Mađarska, biti održan u pet dvorana Cinema Cityja, donoseći nekoliko kratkih i dugometražnih ostvarenja. Prijeratne generacije obradovat će se projekciji kultnih animiranih filmova “Gustav” iz 1964. godine koje pod nazivom “Projekt Vega nostalgija” organizira Škola crtanog filma Panonija iz Budimpešte.

Tu su i filmovi “Snovi o ljubavi” o mađarskom kompozitoru Franzu Lisztu u režiji Martona Keletija, “Peščanik” Danila Kiša u režiji Sabolča Tolnaia, “Bathory” reditelja Juraja Jakubiskog, koji je proglašen najuspješnijim filmom svih vremena u Slovačkoj, te četiri kratka filma “Opus o ravnici”, “Anđeoske nevjestice”, “Lijepa Tisa i ostalo” te “Otjelovljena smjernost”.

Selektorica filmskog programa Festivala Lejla Panjeta istaknula je da će u ovom festivalskom izdanju biti realizirani Sedmica japanskog filma, Sedmica iranskog filma, kratki i eksperimentalni film iz Španije, te dokumentarni filmovi i videa iz Francuske, Njemačke, SAD-a, Italije, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Irana, Srbije, Španije, Makedonije, Grčke i Mađarske.

Istaknula je da je do sada prijavljeno oko 100 filmova za učešće na “Sarajevskoj zimi” koje je potrebno selektirati, te da spadaju u nekoliko žanrova. “Tu su prvenstveno eksperimentalni i videofilmovi, kratki, te poludokumentarni i dokumentarni. Svi pokazuju postmodernističku tendenciju razbijanja predrasuda, preispitivanja današnjeg svijeta i potrage za ljubavi.

Također je važno reći i da je riječ o autorskim filmovima koje odlikuje umjetnička sloboda izražavanja, te komercijalnim i filmovima zabave”, kazala je Panjeta. Spahić je najavio da će od 19. do 21. marta, kao prateći program “Sarajevske zime”, biti održan specijalni program posvećen različitim godišnjicama književnika i pjesnika Ive Andrića, Česlava Miloša i Tina Ujevića.

“Sarajevska zima” će trajati do 28. februara, a od 5. do 10. marta bit će održan Festival ekološkog filma “Eko oko”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *