Sarajevska zima ove godine kreće iz Zemaljskog muzeja

Praznik umjetnosti u kojem uslove života dijele umjetnici i građani Sarajeva

U Sarajevu će od 7. februara do 21. marta biti održan 28. Međunarodni festival “Sarajevska zima 2012”. Tokom Festivala, koji će nositi simbolični naziv “2012”, biće realizovani projekti iz različitih oblasti umjetnosti, a očekuje se učešće oko 1.000 umjetnika iz 47 zemalja. Ceremonija svečanog otvaranja Festivala biće upriličena u Zemaljskom muzeju BiH u utorak, 7. februara 2012. godine u 18 sati.

“Očekujem da će ovo biti praznik umjetnosti kojim ćemo dijeliti uslove života umjetnika i građana Sarajeva.”, nada se Ibrahim Spahić, direktor Festivala.

Počasni gosti ovogodišnjeg festivala biće umjetnici iz Danske, čija će izložba biti organizovana na dan otvaranja Festivala u Zemaljskom muzeju BiH, s početkom u 15 sati.

Međunarodni centar za mir (IPC) će dodijeliti nagradu “Sloboda” za 2011. godinu, a pokrovitelji su predsjedavajući Predsjedništva BiH, generalni sekretar Vijeća Evrope, predsjednik Evropskog parlamenta, UNESCO, Vijeće ministara BiH, Federacija BiH, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad.

Na ovogodišnjem festivalu će biti obilježeni jubileji najznačajnijih bosanskohercegovačkih i svjetskih umjetnika, te realizovani urbani performansi i instalacije, premijerne dramske predstave, opere, koncerti, baletske i predstave savremenog plesa, te performansi, instalacije i sedmice filma Danske, Japana i zemalja Višegradske grupe, kao i izložbe posvećene kulturnoj baštini BiH.

Spahić je predstavio i selektore, koji će tokom narednih dana na konferencijama za novinare govoriti o posebnim programima Festivala, a oni su: Ognjen Bomoštar, Edina Papo, Dragan Jovičić, Mirsad Bećirbašić, Lejla Panjeta, Ivana Jevđević – Udovičić, Maja Abdomerović i Dragana Brkić.

Sve festivalske programe ocjenjivaće specijalni žiri publike, čiji je predsjednik Tomislav Išek, a koji će dodijeliti sedam srebrenih pahuljica za filmsko ostvarenje, pozorišnu predstavu, muzički, likovni, kao i književni program, te za najkreativniji događaj i najbolje medijsko praćenje događaja na Festivalu.

Specijalni festivalski programi biće, osim u Zemaljskom muzeju BiH, realizovani i u Narodnom pozorištu Sarajevo, Cinema City-u, Hotelu “Evropa”, Akademiji likovnih umjetnosti, Muzeju Grada Sarajeva, “Collegium artisticumu”, Umjetničkoj galeriji BiH, Galeriji IPC “E”, Bosanskom kulturnom centru, Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), te u Turskom kulturnom centru, Domu policije, Biblioteci Grada Sarajeva, Domu mladih i Trgu BiH.

Dizajn “Sarajevske zime 2012” uradili su studenti Akademije likovnih umjetnosti. Bojan Hasanefendić kreirao je plakat i total dizajn “Njutnovo klatno”, dok je Admir Šljivinjak, na osnovu ideje Iris Begović, realizovao spot “Snjeg i pahuljica”.

Festival “Sarajevska zima” član je evropskih i svjetskih asocijacija za umjetnost i kulturu, među kojima je i Evropska asocijacija festivala EFA, koja ove godine obilježava 60. godišnjicu osnivanja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *