Sarajevska zima počinje karnevalom

Sarajevska zima
Sarajevska zima
Međunarodni festival Sarajevo “Sarajevska zima” 2011., 27. po redu, ove godine pod sloganom “Art od Love” ili “Umjetnost ljubavi”, svečano će biti otvorena 7. februara 2011. godine.

Ceremonija otvaranja i ove godine bit će izuzetan događaj osmišljen kao svojevrstan karneval u kojem će učestvovati stvaraoci i umjetnička društva, ulični plesači, majstori vatre, svjetla i pokreta.

Scenarij je pripremio Mirsad Bećirbašić, scenografiju Marijela Margeta -Hašimbegović, muziku je odabrao Ognjen Bomoštar u art tehničkoj postavci Murata Begovića, a reditelj cijelog projekta je Nedžad Begović.

Karneval će krenuti od At mejdana preko Baščaršije, Morića hana, Ferhadijom ulicom, do Katedrale, Vječne vatre zatim će proći Titovom ulicom, pa ispred velikog gradskog parka do Skenderije i nazad do Narodnog pozorišta.

Direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić predstavio je danas program festivala najavivši da će u njemu učestvovati brojni umjetnici iz cijeloga svijeta, a počasni gost “Sarajevske zime” bit će Mađarska kao zemlja koja predsjedava Evropskom unijom.

“Na festivalu će biti 27 Diogena koji će tragati za čovjekom sa svojom lampom po Sarajevu, a u čast grčkog filozofa Diogena koji je kazao ‘Tražim čovjeka’ smatrajući da u stanju u kojem je društvo tada bilo, nije bilo onog pravog čovjeka, već su svi bili podređeni trenutnom stanju”, kazao je Spahić.

Pokrovitelji “Sarajevske zime” su Vijeće Evrope, predsjednik Evropskog parlamenta i UNESCO.

Ove godine jednom sedmično izlazit će novina koja će pratiti tok festivala svakoga dana i predstavljati umjetnost u Sarajevu.

Idejno rješenje plakata “Sarajevske zime” izradila je grafička dizajnerica Mila Melank-Mikanović. Na plakatu je jedno veliko srce ispunjeno s bezbroj bojica i olovaka.

Melank-Mikanović je na današnjoj pres-konferenciji kazala da joj je dizajniranje ovog plakata pričinilo veliko zadovoljstvo, ali da je to samo mali dio u organizaciji ovog međunarodno priznatog festivala.

Festival će biti zatvoren 28. februara, a Spahić je kazao da će to biti 20 dana u znaku velikih svjetskih jubileja kompozitora Franza Liszta, Gustava Mahlera i pisaca Ive Andrića, Czesława Miłosza, Hajama i Tina Ujevića.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *