Sarajevske barke krenule u Veneciju

Transportom djela iz Sarajeva, pripreme za izložbu Brace Dimitrijevića u produkciji Ars Aevi u zvaničnoj selekciji Venecijanskog bijenala 2009. godine u posljednjoj su fazi.

Braco Dimitrijević, Barka

Danas je iz Sarajeva šleperom Intereurope u Veneciju krenula pošiljka koja sadrži djela Brace Dimitrijevća koja će biti prikazana na izložbi Budućnost Posthistorije na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu.

Braco Dimitrijević, Barke pred utovar

Najznačajniji dio ovog transporta su elementi instalacije Sailng to Post History Brace Dimitrijevića, tri drvene barke proizvedene u sarajevskoj Stolariji Zec arhitekte Amira Vuka, koje je sa umjetnikom oblikovao Enko Hadžikarić. Dio instalacije čini i 800 pari cipela građana Sarajeva koje su prikupljene u akciji koju je Ars Aevi u proteklim sedmicama proveo u saradnji sa bosanskohercegovačkim medijima i građanima Sarajeva, i šest velikih portreta stvaralaca čija su djela obilježila 20. stoljeće. Proces pripreme i organizaciju transporta ispred Ars Aevi koordinirali su asistent kustos izložbe Ines Latić i koordinator postavke Almir Abaz.

U toku ove nedjelje predstoji složeni proces postavke u muzeju Moderne umjetnosti Ca\’ Pesaro u Veneciji i montiranje velikog portreta Slučajni prolaznik, na fasadi palate Ca\’ Farsetti, venecijanske Gradske vijećnice.

Rezimirajući dosadašnje ostvarene rezultate na pripremi ove izložbe, kustosica izložbe Amila Ramović izjavila je: “Izložba Brace Dimitrijevića u produkciji Ars Aevi uvrštena je u zvanični program Bijenala u internacionalnoj selekciji institucionalnih projekata – projekata u kojem umjetnički direktor Bijenala, ove godine Daniel Birnbaum, bira tridesetak značajnih svjetskih institucija iz oblasti umjetnosti i njihovih kandidovanih projekata. Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo i umjetnik Dimitrijević doživjeli su najviše stručno priznanje pozivom da u ovom svojstvu učestvuju na 53. venecijanskom bijenalu. Imajući ovo u vidu, pored činjenice da su nam za realizaciju projekta stavljene na raspolaganje ekskluzivne lokacije koje su rijetkima dostupne, preostaje nam još da izložbu realiziramo na nivou očekivanja – i da je naredne nedjelje predstavimo najširoj kritičkoj, internacionalnoj i bosanskohercegovačkoj, stručnoj javnosti.â”

Izložba Future Post History koja će biti otvorena predstojećeg 4. juna, i biti postavljena na ove prestižne dvije lokacije narednih šest mjeseci, izaziva veliku pažnju internacionalnih medija, a svoje prisustvo u programu otvaranja potvrdili su brojni internacionalni i bosanskohercegovački eksperti iz oblasti savremene umjetnosti.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *