Sarajevske kantonalne ptice

Sarajevska čavka

Prije nekih stotinu godina BiH je, uz Španiju i Grčku, bila jedina zemlja u Evropi koja je imala sve četri vrste lešinara, a danas nemamo nijednu vrstu ove ptice.

U većini ekosistema na području Kantona Sarajevo došlo je do značajnih promjena u strukturi i dinamici životnih zajednica ptica i degradacije ekosistema, te je veliki broj zajednica i vrsta pred realnom mogućnošću nestanka. Uzrok tome su rubanizacija i ljudski nemar.

“Ljudski nemar, trovanje, krivolov imale su za posljedicu izumiranje pojedinih vrsta ptica u BiH. Prije nekoliko dana u Ilijašu smo imali primjer gdje su u krivolovu ptice lovljene mrežama, ali nije problem uočiti i prijaviti, problem je sankcionisatiâ”, kazao je Dražen Katrošan, Predsjednik Udruženja “Naše ptice” i načelnik Odjeljenja za prirodne nauke u Zemaljskom muzeju BiH.

Ovo je jedan od zaključaka iz publikacije “Ptice Kantona Sarajevo”, koja je predstavljena u ponedeljak u Zemaljskom muzeju BiH.

“Primjer nestanka lešinara, velike droplje, prestanak gniježdenja ždralova i drugih vrsta ukazuju na potrebu što hitnije akcije u sprečavanju izumiranja ptica u Bosni i Hercegovini”, navodi se u publikaciji “Ptice Kantona Sarajevoâ”.

Posmatrači ptica

Projekat “Ptice Kantona Sarajevoâ”, koji je finansiralo Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo, ima za cilj sagledati stanje faune ptica i njihovih staništa te edukacirati stanovništvo o pticama.

Historijat dosadašnjh istraživanja ptica na području Sarajeva donosi pregled 268 vrsta ptica registiranih u posljednjih 120 godina, od čega 163 vrste čine savremenu faunu ptica zabilježenih u posljednjih 10 godina. Danas se neke od vrsta ptica mogu jedino vidjeti preparirane u Zemaljskom muzeju.

Publikacija je zajedničko djelo osam članova Ornitološkog društva “Naše ptice” (Dražen Kotrošan, Suvad Lelo, Mirzeta Kašić-Lelo, Jasminko Mulaomerović, Ilhan Dervović, Dejan Kulijer, Mersudin Selimović i Damir Iviš), među kojima su i eksperti Zemaljskog muzeja, Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, kao i apsolventi na ovom fakultetu.

Nijedna bh. turistička agencija u svojoj ponudi nema programe za promatranje ptica (tzv. bird watching), dok je u Sjedinjenim Državama registirano više od milion promatrača ptica, “pa bi bilo dobro da ih privučemo barem jedan posto”, naveo je Kotrošan.

piše: Goran Jevtić / radiosarajevo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *