Sarajevske ruže u Skoplju

Na tek održanom 14. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju, Bosna i Hercegovina imala je nekoliko predstavnika. Tema ovogodišnjeg Bijenala bila je legenda o glavnom gradu Makedonije koja govori o 7 vrata, tačnije o 7 puteva koji vode u Skoplje.

Sarajevske ruže u Skoplju
Sarajevske ruže u Skoplju
U sklopu ovogodišnjeg Bijenala, na glavnom trgu u Skoplju predstavljen je rad “7 spots – 7 sarajevo roses”, koji potpisuju Jasminko Halilović, Melina Kamerić, Vesna Kenjić i Ismet Lisica.

Njihova ideja zasnivala se na tome da se na “7 puteva koji vode na glavni trg u Skoplju”, donose 7 tačaka (sarajevskih ruža) na kojima su prekinuti životni putevi građana Sarajeva.

“To su nasumično odabrane tačke na kojima je utisnuto stradanje Sarajlija. Svaka od tačaka ima svoju priču i danas prisutnu u kolektivnom sjećanju građana Sarajeva. Biti na jednom od sedam puteva Skoplja donosi doživljaj tog grada, a biti na jednoj od sedam tačaka Sarajeva donosi vrisak onih koji su stradali na tim mjestima, na svom putu na posao, po vodu, na igralište ili u školu. Ispod svake ruže je jedna kratka priča, a upravo jedna od tih je i moja priča.”, kaže jedan od autora Jasminko Halilović.

Svoju ideju u djelo su sproveli tako što su javnom instalacijom zauzeli sedam kvadratnih metara, po jedan na svakom od ulaza na skopski centralni trg, i na svakom kvadratu donijeli po jednu priču građana Sarajeva čiji su životni putevi na tim mjestima trajno promijenjeni.

Sa ovim radom su mladi ljudi i umjetnici iz Sarajeva, nastavlili da podižu svijest o Sarajevskim ružama kojih je iz dana u dan sve manje u našem gradu.

Osim ovih autora na 14. Bijenalu u Skoplju, Bosnu i Hercegovinu predstavljali su: Edina Hadžić, Naida Begović, Adisa Vatreš, Nevena Nikolić, Lejla Ramić, Zlatko Trako, Dražen Grujić, Sabrina Begović, Emir Z. Kapetanović, Sanjin Selimović, Irma Vatrić, Elmaja Bavčić, Andrea Soldo, Ena Bavčić te Elma Selman.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *