Sarajevske subote

Maniza NaqviKnjiga “Sarajevske subote”, autorice Manize Naqvi, sjajna je zbirka trenutaka svakodnevnog života u Sarajevu nakon rata.

Knjiga čitatelju, iz perspektive nekoga ko nije stalno nastanjen u Sarajevu, dočarava život grada, sa svim njegovim velikim i malim radostima. Ona ne govori u ime građana, ali dijeli intiman uvid u njihove živote. U njoj su priče koje se odnose na živote onih koji se suočavaju sa dubokom krizom, s kojom se trebaju suočiti svi koji se oporavljaju od rata. To ovu knjigu čini vrijednim književnim djelom.

Maniza Naqvi je rođena 1960. godine, u Lahoreu, Pakistan. Živi u Washingtonu i radi u Svjetskoj banci, u području mira, smanjenja siromaštva, demoblizacije od vojske i izgradnje dobrog upravljanja na razini zajednice u postkonfliktnim zemljama.

“Kao pisac sam najviše zainteresovana za pretapanje sjećanja u viziju, a zatim njihovu dekonstrukciju u priču. Potom ih rekonstruišem i postavljam kao imaginaciju. To je moj dokaz da vrijeme postoji. Možda radim iz straha od gubitka i straha od nedostatka dokaza o prolaznosti vremena. Ali tu se najvjerovatnije radi o jednostavnoj radosti i slavljenju prolaska kroz vrijeme.”, kaže autorica.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *