Sarajevske večeri muzike nakon 22 godine

Od 8. do 12. maja 2012. godine, nakon 22 godine u Sarajevu će ponovo, ne bez poteškoća, oživjeti Sarajevske večeri muzike – SVEM.

Sarajevske večeri muzike 2012
Sarajevske večeri muzike 2012
Posebna poslastica za sve ljubitelje muzike je najava koncerta Edina Karamazova i koncert Simfonijskog orkestra RTV Slovenije.

U okviru SVEM-a će biti izvedeno pet koncerata i održane dvije radionice s vrhunskim svjetskim muzičarima.

Organizatori, Fondacija za muzičke umjetnosti i Muzička akademija Sarajevo, porudili su se ponuditi najbolje od muzike iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Europe.

Tradicija SVEM-a je duga, obzirom da se održavao od 1972. do 1990. godine, uz samo jednu godinu stanke.

U petodnevnom programu u Narodnom pozorištu Sarajevo i u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu biće održano pet koncerata, a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu dvije radionice.

Uz koncert Edina Karamazova koji će biti održan 11. maja 2012. godine, kada će radionicu održati i Zoran Todorović, najavljen je i koncert 9. maja kada se u sarajevskom Narodnom pozorištu po prvi put u Bosni i Hercegovini izvodi “Requiem” Gabriela Fauréa.

Uz pomenute spektakle najavljeno je i gostovanje Krakovskog gudačkog kvarteta i Simfonijskog orkestra RTV Slovenija s odličnim solistima, sopranom Sabinom Cvilak i tenorom Zoranom Todorovićem.

Iako će sve događaje prenositi javni RTV servis, izuzetno je važno napomenuti da je sav prihod od ulaznica za događaje namijenjen stipendiranju talentovanih studenata Muzičke akademije u Sarajevu.

Oživljavanje SVEM-a će pomoći da se Sarajevo ponovo prepozna kao grad muzike.

SVEM će biti zatvoren 12. maja 2012. godine svečanim spektaklom, kada će u BKC-u nastupiti solisti Sabina Cvilak i Zoran Todorović uz pratnju Simfonijskog orkestra RTV Slovenija.

Simfonijski orkestar RTV Slovenija je izrazito svestran i na artističkoj razini izvanredan, a predviđeni program je prilagođen da na najbolji način prikaže umjetnike i njihovu kvalitetu.

Na ovom 18. sarajevskim večerima muzike uz pomenute umjetnike i orkestre nastupiće i studenti Muzičke akademije Sarajevo, Sarajevska filharmonija, hor Opere Narodnog pozorišta, solisti Aida Čorbadžić (Sarajevo), Ljubomir Puškarić (Zagreb).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.