Sarajevski aerodrom najskuplji u regiji

Aerodrom SarajevoBrat i sestra Dedić Lamija i Tarik, inače Sarajlije na školovanju u Beču, nakon sat i po leta sa Sarajevskog aerodroma sletjet će u Beč. To zadovoljstvo koštalo ih je 140 eura po osobi. Kažu, da su karte kupili znatno prije praznika, Božića i Nove godine, jeftinije bi prošli.

“Cijena karti ovisi o tome kada želite putovati, ali i o popunjenosti leta! Kupujete li kartu znatno ranije, jeftinija je. Ako, recimo, sada (6. januar) kupujete kartu za Beč, let od 15. januara platit će te 476 KM”, objasnili su nam u aviokompaniji BH Airlines.

TAKSA, POLA KARTE: Sad, Lamija i Tarik mogli su, na web siteu sarajevskog Centrotransa vidjeti kako ova kompanija nudi avionsku kartu do Beča i natrag za 99 eura (200 KM). Duplo jeftinije?! Provjerimo!

“To je cijena bez aerodromskih taksi! S taksama sarajevskog i bečkog aerodroma cijena avionske karte je 486 KM. Saberete, oduzmete, aerodromska takse su oko 276 KM, plus mala provizija za agenciju”, objasniće službenik Centrotransove agencije.

Elem, polovina cijene avionske karte na relaciji Sarajevo – Beč sadržana je u aerodromskim taksama. Sad, ne morate u staru Vienu koja lijepo ime ima BH Airlinesom. Možete do Beča i na krilima Austrian Airlines. U tom slučaju lakši ste za 571 KM.

Strah vas je letenja, nemate para ni približno za avionsku kartu! U tom slučaju ne preostaje vam ništa drugo do skoknuti na šalter, recimo, Centrotransa i kupiti si autobusnu kartu za Beč. Povratna karta je 155 KM. Avionom do Beča vam je cigar duhana (sat i po leta), autobusom – pola kutije cigareta ili trinaestak sati vožnje.

U avionu BH Airlines koji leti ka Kopenhagenu (Danska) sigurnosnim pojasom vezat će se i Nenad Popović. Ide posjetiti suprugu i nije se libio izdvojiti 509 KM za avionsku kartu.

“Letim avionom BH Airlinesa! Jesam, tražio sam neku jeftiniju kartu. I nisam našao. Let od Sarajeva do Kopenhagena kompanijom Austrian Airlines skuplji je za sto KM. A meni upravo toliko treba za voz od Kopenhagena do grada u koji idem”, objašnjava Nenad.

Vidio je da Centrotrans nudi putovanje avionom do Kopenhagena za 278 KM. No, te proklete aerodromske takse… Prevoz autobusom Nenadu nije ni na um pao. Mogao je njime, opet preko Centrotransa, za 329 KM (povratna karta), do Helsingora u Danskoj.

piše: Asaf Bečirović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *