Sarajevski duh u stripu

Sarajevska škola stripa, radionica u sklopu mnogobrojnih projekata za mlade, koji se realiziraju u Centru kulture i mladih Općine Centar, predstavila se stripom “Sarajevski duh”.

Strip je baziran na tekstu Borisa Lalića i govori o razvoju grada Sarajeva kroz njegovu dinamičnu i bogatu istoriju. Polaznici škole radili su na svojim sopstvenim projektima, a jedan dio adaptirao je kratku priču ovog bosanskohercegovačkog pisca.

Glavni lik je zapravo duh urađen u maniru japanskih ”anima” likova, koje većina polaznika škole preferira i simpatizira. Taj zanimljivi “sarajevski duh” vodi nas kroz magična i turbulentna stoljeća, gdje se isprepliću stvarne činjenice i različiti likovni izričaji. Prvi dio stripa završen je i predstavljen sarajevskoj publici krajem 2020. godine i nosio je naziv “Sarajevska priča”, dok će “Sarajevski duh” poslužiti i kao edukativno-promotivni strip, u promoviranju domaćeg turizma i širenja znanja o našem gradu.

A, Sarajevski duh nam u svom stripu, između ostalog, poručuje: “A nisam uvijek bio ovakav kakav sam sad… Ih, kad se sjetim kako je bilo na samom početku! Ovaj grad i ja smo rasli zajedno. Sedam i po hiljada godina prije nego će Sarajevo dobiti svoje ime, na obali rijeke Željeznice ispod planine Igman, rodilo se prvo ljudsko naselje u historiji Sarajevskog polja. Gledao sam ga svojim očima kako raste. Butmirci, Slavonci, Iliri, Rimljani, Bosanci, Osmanlije, Austrijanci, Ugari, Jugosloveni, Bošnjaci, Srbi, Hrvati, oni i još mnogi drugi s njima napravili su ovaj grad. Prvi koji su se među njima izdvojili bili su pripadnici Slavonske kulture, koja se ubraja u eneolitik, prelazno doba iz kamenog u metalno. Za razliku od brdima sklonih Ilira, Rimljani svoja naselja grade u ravnici. Sarajevska rimska kolonija bila je izgrađena na Ilidži, gdje se, pored upravnih zgrada, nalazila i banja, čiji su ostaci prisutni i danas. Kroz našu dragu dolinu prolazila je rimska cesta, sa izgrađenom putnom postajom, gdje su umorni putnici mogli odmoriti i okrijepiti se za nastavak puta.”

Na stripu je radilo jedanaest polaznika različitog uzrasta: Ivan Čulina, Matea Fajković, Ilma Tuka, Tina Zvečevac, Ajla Hasanbegović, Emin Jaganjac, Jelena i Boris Popović, Jasmin Vuk, Lukman Babajić i Anita Smajić. Pored promocije stripa, polaznici su predstavili i svoje originalne crteže.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *