Sarajevski filološki susreti posvećeni Meši, Skenderu i Dervišu

Sarajevski filološki susreti, prva konferencija u našoj zemlji iz oblasti lingvistike i nauke o književnosti, okupili su naučnike i stručnjake iz dvanaest zemalja regije i Evrope. Susreti su posvećeni velikanima naše književnosti Meši Selimoviću, Skenderu Kulenoviću i Dervišu Sušiću.

Sarajevski filološki susreti 2010
Sarajevski filološki susreti 2010

Neki od temeljnih ciljeva su jačanje istraživačkih kapaciteta bosanskohercegovačke filologije te njeno međunarodno promoviranje i afirmiranje, a posebno u vezi s proučavanjem jezičke i književne baštine naroda BiH koja je još nedovoljno istražena dok je u širim okvirima nerijetko vrlo slabo poznata. Radi se o velikom i značajnom naučnom skupu kakvog u Bosni i Hercegovini nije bilo u posljednjih dvadeset godina kada je riječ o ovoj oblasti, istaknula je Nihada Lubovac, u ime organizatora, koja je ujedno i jedna od predavačica na ovom važnom skupu.
Cjelokupna bosanskohercegovačka kultura slavi najmanje tri izrazito važna književna jubileja – stogodišnjicu rođenja Meše Selimovića i Skendera Kulenovića te osamdesetpetogodišnjicu rođenja Derviša Sušića, a Lubovac dodaje da upravo zbog ovakvih velikana BiH ima na šta da bude ponosna.
Organizator konferencije je Bosansko filološko društvo, u saradnji s Filozofskim fakultetom u Sarajevu, koje se nada da ovim započinje organizaciju tradicionalnih međunarodnih naučnih skupova iz oblasti filologije, odnosno lingvistike i nauke o književnosti.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *