Sarajevski gudački kvartet

Kvartet danas djeluje u sastavu: Dževad Šabanagić, prva violina, Korina Stambolić, druga violina, Ivana Papišta, viola i Bogumila Kamenjašević, violončelo.

Sarajevski gudački kvartet
Sarajevski gudački kvartet
JU Sarajevo art, u sklopu Dana Kantona Sarajevo, organizuje koncert Sarajevskog gudačkog kvarteta, koji obilježavaju 45. godina rada pod rukovodstvom prof. Dževada Šabanagića.

Koncert će se održati večeras u 20 sati u Bošnjačkom institutu. Nakon duže pauze publika će opet biti u prilici da posluša koncert ovog izvanrednog gudačkog kvarteta. Snimci sa nastupa kvarteta u opkoljenom Sarajevu obišli su svijet, a kvartet je postao svojevrstan simbol duhovnog otpora Sarajeva.

Nastao na inicijativu Kurta Hauzera

Sarajevski gudački kvartet
Sarajevski gudački kvartet
Sarajevski gudački kvartet počeo je sa radom 1968. godine, na inicijativu Kurta Hauzera, tadašnjeg profesora Muzičke akademije u Sarajevu, u čijoj je klasi završio prvi violinista i šef kvarteta, Dževad Šabanagić. U tom periodu kvartet djeluje u sastavu: Dževad Šabanagić – prva violina, Branko Glumac – druga violina, Vinko Kepnik – viola i Branko Huterer – violončelo. Poslije dvije godine rada, violončelista Huterer odlazi i na njegovo mjesto dolazi Petar Olenjuk. U ovom sastavu djeluju 10 godina i nastupaju širom ex-Jugoslavije, te odlaze na turneju u SSSR.

Osamdesetih godina bolesnog violistu Kepnika zamjenjuje Nikola Foretić, a violončelista Branko Huterer ponovo zauzima mjesto u kvartetu koji u ovom sastavu djeluje do rata. Nastupaju na festivalima: Budva – Sveti Stefan, Opatska tribina (festival savremene muzike), Sarajevske večeri muzike – SVEM sa tematikom L. van Beethoven, A. Dvořak. Snimaju za RTVBiH.

“Svjedok” duhovnog otpora grada

Sarajevski gudački kvartet
Sarajevski gudački kvartet
Do privremenog zatišja rada Sarajevskog gudačkog kvarteta dolazi 1991/92. Zbog ratnog vihora i agresije koja se priprema, članovi se razilaze: Branko Glumac, bolestan i operisan, odlazi na Pale, Branko Huterer angažuje se u politici, Nikola Foretić odsječen je od grada. Tada se pojavljuju violinisti Miomir Vlačić i Kamenko Ostojić, violistica Dijana Ihas i violončelista Miron Strutinski. Počinju sa radom u julu 1992. da bi poslije mjesec, Miomir Vlačić bio teško ranjen, a zatim i preminuo. Odmah poslije Vlačićevog ranjavanja, Dževad Šabanagić preuzima vodstvo kvarteta, te rade i nastupaju skoro svaki dan. Ponovo se desio nemio događaj: Kamenko Ostojić preminuo je 1992. Njegovo mjesto nasljeđuje Hrvoje Tisler i rad kvarteta se nastavlja.

Granatiranje grada je svakodnevno, ali kvartet radi svaki dan i održava probe i koncerte, najprije u stanu Mirona Strutinskog, a poslije u stanu gitariste Ivana Kalcine, s kojim kvartet održava i plodnu umjetničku saradnju.

Sarajevski gudacki kvartet - maestro Dzevad Sabanagic

piše: Mirela Sekulić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *