Sarajevski ‘Holiday Inn’ gubi ime

Još jedan simbol novije historije Sarajeva odlazi u arhivu.

Holiday Inn Sarajevo
Holiday Inn Sarajevo
Najpoznatiji sarajevski hotel ‘Holiday Inn’, uskoro će morati promijeniti ime, jer je izgubio licencu globalnog lanca ‘Holiday Inn’ hotela.

Hotel je izgrađen u strogom centru Sarajeva, na Marindvoru u neposrednoj blizini Željezničke stanice, za potrebe Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine. Projekat hotela je priredio ugledni sarajevski arhitekta Ivan Štraus.

Neobičan i ‘sav onako žut’, još od prvog pojavljivanja pred očima Sarajlija, kao svaki prjatelj tadašnjeg Sarajeva dobio je i neizbježne prigodne nadimke – Halida In, Jaje na oko… a dugo se tvrdilo (neki su čak i vjerovali) da je pored Kineskog zida, jedini objekat na planeti Zemlji, koji se može ‘golim okom’ vidjeti iz svemira.

Sarajevski ‘Holidej’ je bio poznat i tokom opsade Sarajeva pošto su, u do tada najrenomiranijem sarajevskom hotelu, upravo tu odsjedali brojni strani novinari i izvještači sa ratišta.

Još se ne zna kako će se hotel u budućnosti zvati, a do prekida saradnje je došlo jer je konstatovano da današnja ponuda hotela ne susreće visoke standarde vlasnika licence.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *