Sarajevski planinari na mjestu bogova

Grupa sarajevskih planinara doputovala je iz Grčke, gdje su osvojili najviši vrh Olimpa. Na Mitikas, visok 2.918 metara uspješno se popelo 19 planinara, dok su četiri planinara ostala ispod Mytikasa, na vrhu Skala koji je visok 2.866 metara.

Sarajevski planinari na Olimpu
Sarajevski planinari na Olimpu
“Uprkos jakom vjetru, planinari su bez problema popeli najviši vrh Olimpa i tako ostvarili cilj da budu na vrhu planine koja je posebna za sve visokogorce, ali i poznavaoce grčke mitologije, jer su na Olimpu prema toj mitologiji živjeli bogovi.” kaže Šemsudin Lokmić, predsjednik Planinarsko-smučarskog društva “Lisin”, koji je bio i vođa uspona na Olimp.

Putovanje u Grčku proteklo je bez problema, a Lokmić kaže da se u turističkim mjestima kao što je Paralija, gdje su planinari bili smješteni, kao i na samom Olimpu te Meteori koju su sarajevski planinari također obišli, aktuelna politička situacija koju prate štrajkovi i demonstracije, ne osjeća.

Najviši vrh Olimpa – Mytikas, što na grčkom znači “nos” je i najviši vrh u Grčkoj, a početak penjanja je sa 1.100 metara nadmorske visine od grada Litochoro koji je znan i kao Grad Bogova zbog svoje lokacije. Na Olimpu ima 46 vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine.

Olimp je poznat po bogatoj flori s oko 1.500 biljnih vrsta, od čega su 23 endemske vrste. Od 1983. godine je pod zaštitom UNESCO-a i proglašen je nacionalnim parkom.

Ljudska je noga prvi put na vrh Olimpa kročila tek 2. augusta 1913., a u ekspediciji su bili Grk Christos Kakalos iz Litohora te Švicarci Frederic Boissonas i Daniel Baud-Bovy.

Meteora je skupina grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih, počev od 11. stoljeća, na visokim kamenim liticama koje poput stupova strše u nebo, pored grada Kalambakija u zapadnoj Tesaliji. Manastirski kompleks je uvršten na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *