Sarajevski ratni tunel spasa postao vlasništvo Kantona Sarajevo

Sarajevski ratni tunel napravljen je tokom opsade Sarajeva 1993. godine ispod aerodromske piste i povezivao je dva naselja Dobrinju i Butmir, pa se tako i tunel zvao “Tunel D-B”

Kuća kolarevih, ulaz u Tunel spasa
Kuća kolarevih, ulaz u Tunel spasa

U prostorijama Općine Ilidža ministar za boračka pitanja KS Nedžad Ajnadžić, direktorica Zavoda za izgradnju KS Ljiljana Pelidija, načelnik Općine Ilidža Senaid Memić i vlasnik zemljišta Alija Kolar, potpisali su u petak Sporazum o naknadi radi regulisanja imovinsko-pravnih odnosa u pogledu preuzetog zemljišta za potrebe izgradnje spomen-obilježja “Tunel D-B”.

Potpisanim Sporazumom sarajevski ratni Tunel spasa postao stopostotno vlasništvo Kantona Sarajevo, kojim će dalje upravljati Fond memorijala.

Pored navedenog, potpisan je i Sporazum o otkupu i preuzimanju eksponata koji se trenutno nalaze u kući Kolara, a koji su sastavni dio spomeničkog kompleksa “Tunel D-B”.

Za ovu namjenu Ministarstvo za boračka pitanja KS je izdvojilo oko 200.000,00 KM.

“Otvaranjem ovog spomen-muzeja će se otvoriti i nova radna mjesta na kojima će biti uposleni pripadnici boračke pupulacije Kantona Sarajevo. Konačno idejno rješenje spomen obilježja je u izradi.”, kaže ministar Ajnadžić.

Alija Kolar i njegova porodica se do sada zalagala da ovaj objekat od izuzetne važnosti za sve građane Sarajeva koji su preživjeli rat bude javni i sretni su što je došlo vrijeme za to.

Sarajevski ratni tunel napravljen je tokom opsade Sarajeva 1993. godine ispod aerodromske piste i povezivao je dva naselja Dobrinju i Butmir, pa se tako i tunel zvao “Tunel D-B”. Tunel je dug oko 720 metara, a visok oko 1,5 metara, a na nekim dijelovima bio visok i do 1,8 m. Saznajte više o sarajevskom ratnom Tunelu spasa…

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Sarajevski ratni tunel spasa postao vlasništvo Kantona Sarajevo”

  1. od 1992-1996.g. ulaz u ratni tunel bio je najstrožije čuvana tajna. Od kraja rata pa do dan danas pravi ulaz z u ratni tunel s butmirske strane ostaje najstrožije čuvana tajna. Iz kuće Kolarovih nikada u periodu 1992-1996 nije bio ulaz u ratni tunel

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *