Sarajevski taksisti na aerodromu nerješiva bruka Sarajeva

Usluge taksi vozila stacioniranih na štandu Aerodroma Sarajevo za mnoge putnike pretvore se u problem.

Sarajevo taxi
Sarajevo taxi
Po dolasku na željenu destinaciju, putnici ostaju frapirani traženim iznosom. Tako, na primjer, vožnja od Aerodroma do hotela u centru Sarajeva, a što iznosi oko 11 kilometara, bude naplaćena i do 50 KM! Drugi sarajevski taksisti muku muče da zaprepaštenim turistima objasne zašto je vožnja od istog hotela do Aerodroma dva, pa čak i tri puta jeftinija?!

Konstantni su pokušaji, zbog prijave građana i turista, da se pozabavi ovim problemom, ali sva se halabuka brzo zataška i bezobrazluk se nastavlja. I turistički radnici u Kantonu Sarajevo kažu da im ova bruka s pojedinim taksi vozačima predstavlja problem, jer se turisti najčešće žale upravo na usluge aerodromskih taksista u glavnom gradu BiH. Postavlja se pitanje, ko i da li uopće reagira na primjedbe korisnika usluga taksi prijevoznika sa štanda na Aerodromu.

U razgovoru taksisti su najprije negirali tvrdnje da naplaćuju vožnju dva-tri puta skuplje od vožnje relacije iz grada prema Aerodromu te da takve ‘slučajeve’ kako se rekli treba prijaviti Udruženju taksi prijevoznika u Sarajevu. U nastavku priče, suočeni s putnikom koji je za prijevoz od 15-tak kilometara nebrojeno puta platio 30 KM, pravdali su to objašnjenjem kako oni moraju 200 KM plaćati Aerodromu Sarajevo. Također, kao argumentaciju u svoju korist navode kako je ‘normalna pojava u svim evropskim gradovima da su taksi usluge s aerodroma skuplje nego iz grada’.

U svijetu su to dogovorene vožnje. Dakle, uđete u vozilo na Aerodromu Heathrow u Londonu i kažete vozaču adresu, a on vam predloži cijenu. Ukoliko vam ponuda nije prihvatljiva, potražite drugi taksi. U Sarajevu je to drugačije. Ako od taksiste s Aerodroma zatražite, po ulasku u vozilo, da uključi taksimetar, očekujte različite izljeve bijesa i nekulture. Tako vam se može desiti da vas i izbaci s koferima, nedaleko od Aerodroma, na sred Kasindolske ulice i pod stalnim prijetnjama od vas izvuče 10 KM kako je to uradio jedan od njih starijoj putnici rekavši “vožnja do Kasindolske sa svim koferima koje imate iznosi upravo toliko”.

Sarajevo taxi - šaljite svojim prijateljima i gostima
Sarajevo taxi – šaljite svojim prijateljima i gostima

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika Sarajevo Enver Suljagić kaže kako je svaki taksista dužan uključiti taksimetar: ‘U suprotnom treba na broj telefona 033 523 156 prijaviti “gulikožu” i prijava će biti poslana inspekciji Kantona Sarajevo, a putniku će novac biti vraćen.’, kaže Suljagić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Sarajevski taksisti na aerodromu nerješiva bruka Sarajeva”

  1. Kad god sam koristila usluge Sarajevo taksija zažalila sam. Neprofesionalni, neljubazni, bezobrazni i naplaćuju kako im je mila volja. Prevoz sa aerodroma je posebna priča, ali isto se ponašaju i pri prevozu sa autobuske stanice i bilo gdje u gradu. Čemu taj monopol da samo oni imaju taksi stajališta na gore spomenutim mjestima? Blate ugled grada. Turistima koji ne znaju da postoje i druge vrlo pristojne taksi službe u Sarajevu, ostavljaju vrlo ružan utisak. Sve pohvale za Crveni taksi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *