Sarajevski umjetnici u Širokom Brijegu

Šroki BrijegFranjevačka galerija Široki Brijeg do 13. juna domaćin je izložbe Aleksandre Nine Knežević i Asima čelilovića, profesora na sarajevskoj Akademija likovnih umjetnosti, dvoje umjetnika iz Sarajeva koji su ostvarili međunarodnu karijeru.

Ova izložba je realizovana kao nastavak dobre saradnje sarajevske i širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti, Sveučilišta u Mostaru i saradnje Franjevačke akademije u Širokom Brijegu i sarajevske galerije Collegium artisticum.

Asim čelilović kritički se radovima osvrće na stvarnost u kojoj živi, u kojoj siromašna država ogromne novce troši na jalove i snobovske festivale, ili na projekte od nacionalno-planetarnog značaja. U njegovim radovima pojavljuje se i Tito, i Bush, i ironija na pojam američke slobode, ali i religijski simboli.

Aleksandra Nina Knežević, svoju kreativnost i znanje pokazuje brojnim plakatima koje radi i za velike festivale. Inače i predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH, Aleksandra Knežević jedna je od onih koji našu zemlju predstavljaju i na najvećoj svjetskoj izložbi Expo u Šangaju. O njenim dizajnerskim radovima Radomir Vuković je zapisao da su postavljeni u visokim standardima međunarodne prakse, a dizajnerski radovi sve više govore o potrebi mladih da sve više formalno prevladaju sve ponore inverzalnih slika tako što će se poruke slati u jednom novom – meta jeziku. To je dizajnerski rječnik novih pojmova koji integralno šalju poruke klijenata, ali i svojih autora.

Aleksandra Nina Knežević i Asim čelilović svojim radovima su pokazali da znaju uzeti stvar u svoje ruke i upozoriti sve oni koji budu gledali njihove radove na one pojave u društvu koje prolaze nevidljive, zamagljene raznim marketinškim trikovima i potrošačkom kulturom.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *