Sarajke su najljepše, Sarajlije su šarmantni

Morgan Freeman na kafi u Sarajevu
Morgan Freeman na kafi u Sarajevu
Oskarovac Morgan Freeman, počasni gost 16. izdanja Sarajevo Film Festivala, družio se ove subote s predstavnicima medija i publikom gostujući u okviru festivalskog programa “Kafa sa…”.

Freeman je govorio o svojoj filmskoj karijeri, njenom početku i usponu, svojoj ljubavi prema filmu, saradnji s brojnim rediteljima te radu s drugim glumcima. Prokomentarisao je i rad na nekoliko značajnih filmskih ostvarenja te govorio o pripremama za različite uloge.

Komentirajući rad na posljednjem ostvarenju Invictus reditelja Clinta Eastwooda, u kojem je ostvario ulogu predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandele, istaknuo je da mu je ona donijela četvrtu nominaciju za Oscara, te niz drugih značajnih priznanja i izuzetnih kritika. S Nelsonom Mendelom sam se upoznao početkom devedesetih godina u njegovoj kući u Južnoafričkoj Republici, kada je već bio u penziji.

“Kako bih glumio tako veliku osobu, bilo mi je potrebno puno priprema”, rekao je Freeman.

Prisjećajući se prvih koraka svoje karijere, početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada se u Hollywoodu pojavio kao mladi afroamerički glumac, istaknuo je da su se već tada počele dešavati velike promjene u filmskoj industriji, da bi se početkom sedamdesetih godina počela u potpunosti gubiti podjela glumaca da bijele, crne ili azijce.

Naglasio je da je njegova ljubav prema filmu rođena davno, te da je oduvijek želio glumiti, još od svoje 15. godine.

“Prvi film kojeg se sjećam da sam pogledao bio je King Kong. Bilo mi je samo šest godina. Volim gledati svaki film koji je dobar, nije mi važan žanr. Ja sam dijete filma”, kaže Freeman.

Morgan Freeman je rekao da su na filmskom setu svi profesionalci te da svi zajedno predstavljaju jednu mašineriju. Među glumcima s kojima igraš u filmu mora postojati hemija kao među ljubavnicima. Najveću stvar koju trebaš osjetiti kod glumca je povjerenje, smatra Freeman.

Na pitanje iz publike da je dva puta u filmu glumio Boga te šta u tom smislu smatra svojim najvećim grijehom, kazao je – ponos. Istaknuo je i da nije gledao nijedan bosanskohercegovački film zbog čega mu je jako žao ali je izrazio želju da radi film u ovoj regiji. Također je ocijenio da ga kao glumca sve uloge koje igra dotiču, ali da ne vjeruje u fundamentalno mijenjanje svojih životnih stavova ili u promjenu privatnog života zbog neke uloge. Istakao je kako je tokom 1992. godine režirao film u Zimbabveu o ženi južnoafričkog crnog policajca, te da se više ne namjerava baviti režijom.

Za kraj gostovanja kratko je komentarisao i utiske o Sarajevu, rekavši da su “Sarajlije veoma šarmantni ljudi”. Najveću impresiju su na Freemana ostavile “prelijepe Sarajke”, a informisao se i o nedavnoj istoriji grada.

“Moram reći da je ovo grad hodanja, ovdje svi mnogo hodaju. Znate li šta to dobrog čini vašem tijelu? Hvala Sarajevu”, zaključio je slavni oskarovac.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *