Sarajlija magistrirao na Dodikovom referendumu

Milorad Dodik u helikopteruKoliko god zvučalo nevjerovatno ali neka sreća i od Dodika dođe. Doduše, ne zbog toga što je Mile Veličanstveni to htio nego je svojim djelovanjem jednom Sarajliji dao inspiraciju da napiše najbolji magistarski rad u posljednjih 10 godina.

Prema pisanju sarajevskog dnevnog lista SAN, Adis Maksić, tridesetogodišnji Sarajlija sa američkim državljanstvom je magistrirao na Virginia Tech Univerzitetu na temu referenduma o nezavisnosti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, na kojem insistira Milorad Dodik.

“To jedan od najboljih magistarskih radova koje sam vidio u posljednjih deset godina.”, koemntarisao je prof. dr. Gerard Toal tom prilikom.

U svom magistarskom radu Maksić objašnjava i dokazuje da je oživljavanje referendumske priče pokušaj da se zaokruživanjem državnosti RS ostvari bar jedan dio historijski poraženog projekta Slobodana Miloševića i kompenziraju neki teritorijalni gubici.

Adis Maksić je s majkom i ocem u maju 1992. morao pobjeći iz zgrade na Vilsonovom šetalištu gdje su živjeli zbog granatiranja sa srpskih položaja i otišli su kod majčine sestre u Stari Grad. U augustu te godine njegova majka je izgubila nogu u eksploziji granate, a on je ranjen i smješteni su u bolnicu Koševo. Mjesec kasnije ranjen je i njegov otac.

Zahvaljujući UN snagama, krajem decembra 1993. Adis i njegova majka prebačeni su u bolnicu kod Detroita, a 1995. pridružio im se i Adisov otac, koji se 2003. godine vraća u Sarajevo i umire sedam dana nakon što je Adis magistrirao.

Adis Maksić trenutno radi kao prevodilac engleskog jezika pri jedinici vojske SAD koja se nalazi na liniji razgraničenja Kosova i Srbije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *