Sarajlija patententirao novi memorijski čip

Britanski istraživači su objavili detalje o novom načinu pravljenja sasvim drugačijih kompjuterskih memorijskih čipova. Kuriozitet je što je do ovog patenta došao mladi Sarajlija Adnan Mehonić.

Adnan Mehonić

Novi memorijski čip nosi naziv “Memristor” i predstavlja elektronsku komponentu čije su teorijske hipoteze postavljene davno, ali je izvedba čekala na Adnana. Naučnici smatraju da bi se komponenta, ukoliko se koriste savremene poluprovodničke tehnike, mogla proizvoditi jeftinije.

Od trenutka kada se 2008. godine pojavio prvi prototip, veliko interesovanje vlada za memorijski čip, posebno zbog činjenice da je bilo potrebno čak 37 godina, od trenutka postavljanja prvih teorijskih temelja, za njegovu izradu.

Adnan Mehonić, zajedno sa kolegama iz Francuske i Španije, došao je do boljeg način za proizvodnju silicijskih memristora. Prethodno su radili na silicijskim uređajima za LED kada su otkrili da se sloj silicij oksida na njihovom uređaju, koji se stvara prirodnim putem prilikom izloženosti silicija zraku, ponaša kao memristor.

Električni otpor uređaja zavisi od veličine struje koja prolazi kroz njega, a uređaj “pamti” tu vrijednost čak i nakon gašenja napajanja.

Nastavljajući istraživanje na pomenutim silicijskim slojevima, Adnan je s timom nedavno objavio detalje o pronalascima u magazinu za primijenjenu fiziku. Ono što su pronašli su značajno superiornije performanse njihovog uređaja u odnosu na već postojeće “flash” memorije.

Energija koja je potrebna za promjenu stanja tog uređaja, tj. energija potrebna za pohranjivanje ili preuzimanje jednog bita informacije, stotinu puta je manja u odnosu na onu koja je potrebna za rad “flash” memorije, a uređaji su i znatno brži. Flash uređajima je potrebno oko 10,000 nanosekundi za promjenu stanja, a novom uređaju se čak ne može niti izmjeriti brzina.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *