Sarajlije najviše strahuju za ličnu slobodu i sigurnost

Neki građani bi željeli da postoji pravo na više entiteta i pravo na otcjepljenje, a neki da žive samo sa sugrađanima iste nacionalnosti

U anketi koju je Incijativa mladih za ljudska prava provela u Sarajevu, ispitujući gotovo 1.000 građana, najčešči odgovori anketiranih bili su da su im ugrožena prava na ličnu slobodu i sigurnost (175 odgovora), slobodu izražavanja (173) te slobodu misli, savjesti i vjere (151).

Indikativan je i veliki broj građana koji smatraju da im je ugroženo pravo na pravično saslušanje u građanskim i krivičnim postupcima (92), izjavila je Luna Kalaš, koordinatorica projekata YIHR BH.

Anketari su također doznali da bi neki građani željeli da postoji pravo na više entiteta (44) i pravo na otcjepljenje (36), dok 32 žele da žive samo sa sugrađanima iste nacionalnosti.

Anketa je provedena u okviru obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Na ovaj način Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH željela je da u susretu s građanima sazna više o njihovim stavovima i razmišljanja o ljudskim pravima.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *