Sarajlije podržale Banjalučane

Podrška banjalučkim studentima (Sarajevo, 19. mart 2011)
Podrška banjalučkim studentima (Sarajevo, 19. mart 2011)
U Sarajevu je, u subotu 19. marta 2011. godine, održan miran protest za podršku studentima Banjalučkog univerziteta koji se bore za socijalni status svih onih koji osjećaju da ih vlast šteti.

Podršku skupu, koji je održan ispred sarajevske Katedrale, pružilo je oko stotinjak Sarajlija, a prisutni su bili i predstavnici banjalučkih studenata te aktivisti.

Udruženje građana “Oštra nula”, čiji su članovi studenti, radnici i akademski obrazovani građani, zajedno sa pokretom “Dosta” iz Sarajeva, te “Inicijativom za ljudska prava BiH”, UG “Akcija Građana” iz Sarajeva i “JOSD”-om, pružili su podršku Stefanu Filipoviću, jednom od organizatora ovog protesta. Odziv studenata Univerziteta u Sarajevu je bio više nego sraman, pa se tako na ulicama Sarajeva opet mogao vidjeti veći broj penzionera, kojima ovaj skup, istini za volju, neće donijeti veće i redovnije penzije, bogatiji dnevni meni, niti bolje šahovske figure, nego studenata, kojima on zaista može donijeti kakve takve promjene.

Primjer studentske kolegijalnosti je danas nedostajao na ulicama Sarajeva, a trebalo bi je biti, barem zato što su u pitanju mladi ljudi željni promjena više nego bilo kakve separacije. O, da li? Postoji li pojam omladina u tom smislu ili se ta riječ provlači samo onda kada treba aplicirati projekat i pokupiti pare na račun mladih? A da li Vas iznenađuje pitanje jednog našeg sugrađanina, inače momka ne starijeg od 22 godine, zašto su transparenti u Sarajevu na ćirilici? O ovome razmislite sami, a za one koji još to ne znaju, a trebali bi svi da znaju, naročito mladi u tim godinama, latinica i ćirilica zaista jesu zvanična pisma u Bosni i Hercegovini.

tekst i fotografije: Vanja Ćerimagić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *