SARTR: Demon iz Skoplja

Demon iz Skopja
Demon iz Skopja
U Sofiji je 14.5.2011. izvedena izuzetno uspješna premijera predstave „Demon iz Skoplja“- autora Gorana Stefaonovskog, koji je režirao Dino Mustafić. U predstavi glume: Irina Zambonas, Filipa Avramova, Petar Kalčev, Filip Avramov, Kristina Karaivanova, Aleksandar Kadiev, Evgenij Budinov, Vladimir Dimitrov, Stoan Mladenov, Vladimir Penev, Ilka Zafirova i Ivan Petrušinov. Pisac songova je Željka Udovičić, scenografija je delo Dragutina Broza, a muziku je komponovala Tamara Obrovac.

“Predstava je sjajna! Glumački tour de force! Spakovano kao bombona. Tačno gađa stilski hibrid tragikomedije i logiku apsurda. Ima bjesomučnu brzinu farse. Scenografski beskrajno jednostavna, a spektakularna.“, ushićeno je prokomentirao predstavu autor Goran Stefanovski koji je prisustvovao premijeri u Sofiji.

„Ovo je tekst koji surovo i smiješno, jezovito na način antibajke o periodu tranzicije, govori o vremenu koje je izmjenilo naše gradove, naše ulice, otvorilo prostor za mnoge sumnjive i pokvarene tipove koji kupuju sve, pa i našu dušu. Ta iskustva su vrlo slična u svim balkanskim zemljama, u pitanju su nijanse. Zato sam bio uvjeren da srednjevjekovni motiv berberina koji odluči uzeti pravdu u svoje ruke i kao antijunak kazniti nove neprikosnovene gazde današnje tranzicije sa željom da odbrani pravo na tradiciju, ljubav, moral i poštenje, može biti predstava koja će nas dirati, ali i opomenuti da je nakon svih ideologija 20. stoljeća ostala još jedna, ideologija korporatizma.“, rekao je o predstavi Mustafić, koji je u jednim bugarskim novinama okarakteriziran kao “reditelj balkanske poetike, emocije i strasti, brutalnog humora“.

Dino Mustafić autoritativno i elegantno daje ovoj crnoj komediji ritam muzičkog spota.

Mali gradski teatar je među najboljim Bugarskim pozorištima i uživa pažnju publike i u Bugarskoj i šire. Nova produkcija pozorišta je još jedan korak u dokazivanju profesionalno izdignute pozicije i otvorenosti ka radu sa talentovanim kolegama izvana. U Mustafićevoj predstavi, teatarski talenat čini sviju da izgledaju kao porodica, baš kao što se to dešava i sa demonima „zarobljenim“ na sceni.

Autor: Goran Stefanovski
Režija: Dino Mustafić

Uloge:
Ilka Zafirova,
Irini Jambonas,
Hristina Karaivanova,
Filip Avramov,
Peter Kalchev,
Ivan Petrushinov,
Alexander Kadiev,
Vladimir Penev,
Evgeni Budinov,
Stoyan Mladenov,
Vladimir Dimitrov

Termin: 10. mart 2012 @ 20:00h
Mjesto: SARTR Sarajevo

Rezervacije ulaznica na telefone 033 664 070 i 061 434 846.
Cijena ulaznica 10 KM, za učenike, studente i grupe odobravamo popust do 70%.

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *