SARTR: Ljiljan i pepeo

Levyeva knjiga je nažalost još uvijek jako aktulena jer su pitanja koja su u njoj postavljena i danas aktuelna

Bernard Henri Levy
Bernard Henri Levy
U okviru Modula Memorije 2012, u Sarajevskom ratnom teatru 11. aprila 2012. godine će biti održano scensko čitanje knjige “Ljiljan i pepeo” francuskog filozofa Bernard Henri Levya, u adaptaciji i režiji Djenabaha Bakarya.

“Ljiljan i pepeo” je Levyjev intimni dnevnik o ratu u Bosni i Hercegovini u kojem objašnjava kako ga ništa nije pripremilo za taj poduhvat. Bosna je bila mjesto koje ranije nije ništa značilo za njega, ali rat će sve promijeniti.

Ovo je dnevnik koji svi nosimo u sebi i koji je potisnut iz želje za životom. Levy progovara u naše ime.

Ljiljan je historijski simbol Bosne, a pepeo simbol njenih ruševina, smrti i napuštenosti od Evrope.

Levy tokom četiri godine prekida pisanje svojih romana i filozofskih rasprava da bi se potpuno uključio u bosansku dramu. I danas tvrdi da se osjeća Bosanacem u duši, a njegova hronika će postati “ljubavna priča” u mjeri u kojoj on postaje svjestan bosanskog mučeništva i žrtvovane zemlje i patnji tog naroda. Knjigu najbolje oslikava zadnja rečenica: “Poraz Bosne? Ne, Propast Evrope”.

U životu pisaca postoje posebni trenuci, epozode koji se rangiraju po važnosti. Kada je riječ o Sarajevu i BiH za Levya je to “jedna od epizoda zbog kojih shvatite smisao svog života”.

Modul Memorije je kulturološki projekat Internacionalnog teatarskog festivala MESS Modul Memorije koji će biti održan od 6. aprila do 9. maja 2012. godine i na taj način obilježiti 20 godina od početka opsade Sarajeva… Saznajte više

Autor: Bernard Henri Levy
Adaptacija i režija: Djenabah Bakary

Termini:
11. april 2012 @ 20:00h
Mjesto: SARTR Sarajevo
Ulaz: besplatno

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *