SARTR u novoj sezoni sa zabranjenom predstavom

SARAJEVSKI RATNI TEATAR - SARTR
SARAJEVSKI RATNI TEATAR - SARTR
Nova teatarska sezona u Sarajevskom ratnom teatru će biti otvorena krajem godine premijernom izvedbom teksta Mirka Kovača “Osipate se polako, vaša visosti”.

“Ovaj tekst će biti ukršten sa još jednim Kovačevim tekstom, tako da je još riječ o radnom naslovu predstave. Još ne znamo kako će se predstava u konačnici zvati, a to će biti odlučeno kroz proces rada. Režirat će je mladi bh. reditelj Goran Damjanac”, rekao je Osman Arslanagić, direktor SARTR-a.

Autori trenutno rade na adaptaciji teksta, ali da su već aktivni scenograf i kostimograf. Podjela uloga još nije završena, jer postoje određene dileme u vezi s odabirom, a odluku će donijeti reditelj i ansambl teatra. Postoji mogućnost da će u predstavi igrati i jedan gostujući glumac.

Rad na sceni počet će prvog ponedeljka u septembru, dok bi premijerna izvedba predstave trebala biti održana početkom novembra.

Tekst “Osipate se polako, vaša visosti” prvi put je postavljen krajem šezdesetih godina 20. vijeka na sceni sarajevskog Kamernog teatra 55, ali je odmah nakon premijere predstava zabranjena uz optužbu da je autor pravio aluzije na tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *