SARTR: U traganju za bojom kestena

U traganju za bojom kestena, Mostarski teatar mladih
U traganju za bojom kestena, Mostarski teatar mladih
Mostarski teatar mladih večeras (27. april) gostuje u Sarajevskom ratnom teatru s predstavom “U traganju za bojom kestena”.

Prostor zbivanja ove drame odredila je Sylvia Plath u svojoj ”pjesmi za tri glasa” Tri žene: Porođajni odjel i okolina. Ja je zamišljam u jednoj od porođajnih sala nekoć modernoga, a danas devastiranog i poniženog zdanja Porodilišta koje su svojevremeno u Sarajevu izgradili Sarajlije. Ako se taj moj san i ne bude baš mogao ostvariti, neka u ovoj didaskaliji ostane zapisano da sam sanjao da se ova drama događa u jedinom porodilištu na svijetu koje su 1992. godine srušili topovi, dok je musa boli rađanja, Syilvia Plath bila nijema iz prostog razloga što je u tom vremenu već trideset godina živjela u budućem svijetu, a otamo glas ne dopire.

Autor Safet Plakalo pruža reditelju bogato i gusto dramsko tkanje, oniričan preplet slika i prizora koji svi zajedno pokušavaju da odgovore na pitanje ko je zapravo bila Silvija Plat. U isto vreme, čini mi se da je pisac drame «U traganju za bojom kestena» vrlo inteligentno svestan da to pitanje mora ostati bez odgovora, njegova drama samo je jedan mogući ugao , jedan pokušaj dosezanja, koji Silviju ipak ostavlja u njenoj zanosnoj i otrovnoj izmaglici. Safet nijednog trena ne iznosi čvrste tvrdnje o životu i delu ove pesnikinje, dok putujemo kroz njegovu dramu mi putujemo kroz san, odjek jedne odavno (fizički) zgasle egzistencije, kao neki forenzičari duha pokušavamo iz delića da rekonstruišemo jedan hipotetički životni scenario. Za mene kao reditelja to je bila velika sloboda i velika odgovornost. Kojim putem se zapututiti?

U traganju za bojom kestena, Mostarski teatar mladih
U traganju za bojom kestena, Mostarski teatar mladih
Koliko god da mi je otežao stvar kompleksnošću i istovremenom otvorenošću svog dela Safet mi je i olakšao posao jer je meni , čitajući njegovu dramu, zapravo najlakše bilo da se poistovetim sa njim samim. Tako sam odlučio da glavni lik moje postavke bude Autor, namučeni i požrtvovani Autor koji pokušava da napiše dramu o Silviji, kog gledamo kako kuca na svojoj pisaćoj mašini delo satkano od patnje, igra sve likove Silvijinog života uključujući i samu Silviju, sve intenzivnije i vehementnije ka kraju predstave, dok mu se naposletku svest ne pocepa i on ne izgubi kontakt sa realnošću. I dok traje taj bolni proces kreacije, Autora pohodi duh Silvije Plat, muza boli rađanja, koja mu govori svoje stihove, ograbrujući ga, proganjajući ga, terajući ga da napiše delo dostojno makar delića patnje koju je ona osetila pišući svoju poeziju, a pre toga, i pre svega, živeći. Da li smo našom predstavom u Mostarskom teatru mladih dosegli Safetov pokušaj da dosegne poetski svet Silvije Plat ostaje na publici da proceni.
Stevan Bodroža

Autor: Safet Plakalo
Režija: Stevan Bodroža
Adaptacija: Ljubinka Stojanović
Muzika: Damir Imamović
Produkcija: Mostarski teatar mladih

Uloge:
Amra Prutina,
Enes Salković

Vrijeme: 27. april 2011 @ 20:00h
Mjesto: SARTR, Gabelina 16, Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *