Schumacher na sarajevskoj fasadi

Na rođendan legendarnog vozača Formule 1 Michaela Schumachera, na fasadi stambene zgrade u sarajevskom Aerodromskom naselju oslikan je mural posvećen sedmerostrukom svjetskom prvaku.

Schumacher u Aerodromskom naselju

Mural posvećen Michael Schumacheru naslikali su umjetnici članovi Udruženja “Obojena klapa” sa Dobrinje – Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, koji su pored Schumaherovog lika ispisali i njegovu izjava “Volim ovaj grad”, koja će podsjećati na pomoć djeci Sarajeva onda kada im je bilo najpotrebnije.

Sedmostruki svjetski prvak je u komi od 2013. nakon teške povrede glave.

Mural se nalazi na zgradi u dijelu grada gdje je Schumaher Sarajevo posjećivao više puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina, te donirao novac i pomoć, družio se sa djecom i poklonio im igračke. Finansirao je opremanje kabineta za izradu ortopedskih pomagala za amputirce. Preko raznih udruženja je finansirao i druge projekte za pomoć djeci Sarajeva. Mnogu je djecu teško ranjenu u ratu odveo na dalje liječenje i rehabilitaciju u Njemačku. To dobročinstvo mu Sarajlije nikada nisu zaboravile.

Mural je oslikan na stambenoj zgradi u neposrednoj blizini A transverzale, za koju je usvojena inicijativa o dodjeljivanju imena po Michaelu Schumacheru. Inicijativa je proslijeđena Skupštini Kantona Sarajevo, na usvajanje, te se očekuje da će ulica koja vodi od Sarajevskog aerodroma do Mojmila, dobiti ime velikog prijatelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *