Sedam kulturnih i naučnih institucija pred zatvaranjem

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine kao jedna od najvećih i najuglednijih naučno-kulturnih institucija u jugoistočnoj Evropi, nakon 125 godina svoga postajanja, mogao bi prestati sa radom.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine
Slična sudbina mogla bi zadesiti i ostalih šest bh. kulturno-naučnih institucija: Historijski muzej, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteku, Umjetničku galeriju, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku i Biblioteku za slijepa i slabovidna lica.

Zbog toga je v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH, Adna Busuladžić, uputio vijećnicima Gradskog vijeća, Apel za pomoć, u cilju da iniciraju rješavanje i premoštavanje problema finansiranja ove ustanove.

Situacija je više nego alarmantna, ponajviše zbog neriješenog pravnog statusa, tako da nisu u mogućnosti platiti režije, održavati eksponate, niti obezbijediti plaće svojim uposlenicima od koji su mnogi jedini stručnjaci specifičnih profila koji rade u Bosni i Hercegovini.

“Svjesni smo političke realnosti i nemogućnosti trenutnog rješenja pravnog statusa. Zbog toga smo u više navrata podsjećali da se iznađe način našeg finansiranja, a da pravni status ostane neriješen do povoljnijih političkih prilika.”, istaknuto je u apelu za pomoć.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Sedam kulturnih i naučnih institucija pred zatvaranjem”

  1. i sad bi trebao kliknuti na palac gore-sviđa mi se…
    žalosno je da grad koji želi biti europska prijestonica kulture 2014. “gasi” takve institucije…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *