Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa u Sarajevu

Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa u SarajevuNa info štandu u subotu 19.09.2009. na trgu ispred Sarajevske Katedrale, Trg fra Grge Martića, od 10:00h, se završava kampanja promocije projekta besplatnih sterilizacija i kastracija u Sarajevu koji počinje 21.09. i traje do 26.09. 2009. godine.

Na svim informativnim štandovima koje su organizovali “Prijatelji životinja u BiH”, u sklopu promocije projekta i to 08.08.2009. na trgu ispred sarajevske Katedrale, 22.08.2009. na Vilsonovom šetalištu, 29.08.2009. ponovo na trgu ispred sarajevske Katedrale, 05.09.2009. u Maloj aleji na Ilidži, 12.09. na trgu ispred sarajevske katedrale, podjeljeni su edukativni materijali, informisani građani o projektu, stvarnim uzrocima problema napuštenih životinja, humanim metodama njegovog rješavanja, neophodnosti kontrole populacije kućnih životinja, napuštenih životinja, promovirano je odgovorno vlasništvo, a u cilju prevencije stvaranja nove generacije napuštenih životinja. Građani su pozvani na odaziv projektu i doprinos smanjenju broja neželjenih životinja. Odziv građana je izuzetno dobar i pokazuje potrebu da se ovakvi projekti rade u budućnosti u kontinuitetu za što ćemo se i nastaviti direkno zalagati.

“Prijateljska austrijska organizacija Tierhilfe Sueden Austria e. V. koju predstavlja gđica Mariane Ruiz, koja se godinama bavi zaštitom životinja u zemljama južne i istočne Evrope, u saradnji sa Kantonalnim javnim preduzećem “Veterinarska stanica Sarajevoâ” i Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo treću godinu zaredom će organizovati u Sarajevu u sklopu Projekta kastracije i sterilizacije pasa sedmicu besplatne kastracije i sterilizacije pasa u Sarajevu od 21. do 26. septembra 2009. Projekat predstavlja nastavak saradnje na rješavanju problema napuštenih pasa lutalica u Sarajevu. Memorandum o razumijevanju o provedbi Projekta kastracije i sterilizacije pasa u Sarajevu, zaključen je 28.05.2009.”, kažu Prijatelji životinja u BiH.

Svaki dan od 21. do 25. septembra 2009, od 08:00h – 18:00h, a 26.. septembra od 08:00h do 12:00h u Veterinarskoj stanici na Stupu, Ulica Nikole Šopa 41 vršiće se kastracije i sterilizacije.

Projektom su obuhvaćeni SVI psi, napušteni psi lutalice, psi u vlasništvu, te psi na lancu.

Svaki građanin može dovesti psa na sterilizaciju i kastraciju, bilo da se radi o psu u vlasništvu, psu na lancu, ili napuštenom psu koji nije ni u čijem vlasništvu. Građanin koji je doveo psa na kastraciju i sterilizaciju u obavezi je da istog vrati nakon završene operacije.

Pozivom na broj telefona dežurne linije pri Veterinarskoj stanici na Stupu 033/470-240 građani mogu dobiti informaciju o raspoloživim terminima.

Svi psi obuhvaćeni projektom biće očišćeni od stomačnih i vanjskih parazita. Napušteni psi lutalice biće dodatno markirani žutom oznakom na uhu koja na sebi ima broj i koja je znak da je pas koji je nosi obuhvaćen projektom, te ne smije biti uhvaćen ili ubijen. Predviđeno je da napušteni psi lutalice budu nakon oporavka vraćeni i pušteni na lokaciju sa koje su i dovedeni u skladu sa preporukama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, od strane osobe koja ih je dovela na operaciju.

Prijatelji životinja u BiH još jednom pozivaju sve vlasnike pasa, građane koji hrane i brinu se o nekom napuštenom psu, i sve ostale da iste dovedu na besplatnu sterilizaciju od 21. do 26. septembra.

Podsjećamo, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja stupio na snagu u Bosni i Hercegovini 08.04.2009. a koji pored decidne zabrane mučenja životinja, te neselektivnog ubijanja životinja prepoznaje značaj sterilizacija i kastracija uopće i kao efikasne metode kontrole reprodukcije napuštenih životinja u kratkom roku, kojom se stabilizira njihova populacija. Kao prelaznu mjeru rješavanja problema napuštenih životinja prepoznaje isključivo sterilizaciju, te preporučuje provođenje kastracije, sterilizacije i obilježavanja napuštenih životinja, naročito pasa lutalica, te njihovo ponovno puštanje na mjesta prirodnog staništa kroz metodu “uhvati-steriliši-pustiâ” koja jedina uspostavlja kontrolu nad reprodukcijom pasa lutalica te pomaže rješavanju problema stalno rastućeg broja pasa lutalica u dugom roku na efektivan način.

Usljed nekontrolirane reprodukcije postojećih napuštenih životinja, te neodgovornog skrbništva koje generira nove generacije napuštenih životinja, svakodnevno se povećava broj napuštenih životinja, koje su u začaranom krugu predmetom svakodnevnog proganjanja i ubijanja na krajnje nehuman način, čime se uzrok problema ne uklanja, naprotiv. Sterilizacijom spašavamo živote i smanjujemo broj neželjenih napuštenih životinja. To je najhumaniji i najefektivniji način rješenja problema napuštenih životinja, a takođe predstavlja odgovoran način ponašanja skrbnika prema životinji, kojom se direktno utiče na njeno zdravlje, istovremeno je pokazatelj nivoa svijesti i humanosti ljudskog društva.

Humanizirajmo zajedno naše društvo. Borimo se zajedno protiv stalnog porasta broja napuštenih životinja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *