Sedmica evropskog filma 2012

U čast proslave Dana Evrope 9. maja, EUNIC u Bosni i Hercegovini i Sarajevski otvoreni centar u pelriodu od 10. do 20. maja 2012. godine, organizuju “Sedmicu evropskog filma 2012”.

4. Sedmica evropskog filma (2012)
4. Sedmica evropskog filma (2012)

Sedmica će biti održana u sarajevskom Art kinu Kriteroin, filmovi su titlovani na b/h/s i engleski jezik, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program Sedmice evropskog filma 2012

10. maj 2012 @ 20:20h
KLIMT (Klimt)
Režija: Raúl Ruiz
Daleko ispred svog vremena Klimt je živio onako kako je i slikao. Film je virtuozni omaž umjetniku i njegovu životu, usmjeren protiv bogatog historijskog zastora pred kraj stoljeća. Fokusiran je na Klimtovu stalnu potragu za savršenstvom, erotizmom i ljubavlju, na njegov neumoran lov za novim oblikom izražavanja, na njegovo odbijanje socijalnog i umjetničkog duha vremena.

11. maj 2012 @ 20:20h
PJEŠČANI ČOVJEK (Sandman)
Režija: Peter Luisi
Jednog lijepog jutra Benno nalazi pijesak u svom krevetu. Iako ovo prvo pokušava ignorisati, uskoro se mora suočiti sa činjenicom da je on ustvari taj koji gubi pijesak. Dan poslije, količina pijeska se povećava i sve je manje vremena da nešto učini. Konačno, nema drugog izbora nego da za pomoć zamoli Sandru, koja drži mali kafić ispod njegovg stana. Iako Beno mrzi Sandru iz dna duše, počinje je sanjati svaku noć. Kakva je veza između snova o Sandri i pijeska?

12. maj 2012 @ 20:20h
MARKETA LAZAHROVA (Marketa Lazarova)
Režija: František Vláčil
Adaptirani predratni roman avangardnog pisca Vladislava Vančura, ovaj film se bavi sukobima između supraničkih srednjovjekovnih klanova Kozlíksa i Lazarsa, i uzaludnom ljubavnom vezom između Mikoláša Kozlíka i Markete Lazarove. Protkano svime tim, to je ustvari zazivanje sukoba između krčćanstva i paganizma. „Marketa Lazarova“ je proglašena najboljim češkim filmom svih vermena 1998. godine od strnae kritike i publike.

13. maj 2012 @ 20:20h
CHICO I RITA (Chico and Rita)
Režija: Tono Errando, Javier Mariscal, Fernando Trueba
Kuba, godina 1948. Chico je mladi pijanist sa velikim snovima. Rita je lijepa pjevačica izvanrednog glasa. Ujedinjuje ih muzika i romantična želja, ali njihov put – u tradiciji latinske balade bolera – donosi bol u srcu i patnju. Od Havane do New Yorka, Pariza, Hollywooda i Las Vegasa, dva strastvena pojedinca se bore sa nemogućim izgledima da ujedine muziku i svoju ljubav.

14. maj 2012 @ 20:20h
MLADI PORUČNIK (The Young Lieutenant)
Režija: Xavier Beauvois
Antoine, policajac novajlija iz gradića Le Havre, volontira u prebukiranom pariškom odjelu za ubistva, u timu srednjovječne detektivke. Antoinovi počeci u policijskom poslu nisu baš zanimljivi. Međutim, jednog dana, Antoinova jedinica prima dojavu da je u Seni nađeno beživotno tijelo beskućnika…

15. maj 2012 @ 20:20h
VRT (The Garden)
Režija: Kleanthis Danopoulos
Fedon i Anastasija su ludo zaljubljeni mladi par, koji odlučuje da započne zajednički život i zasnuje porodicu. Pukom srećom pronalaze lijepu kuću sa velikim vrtom, gdje namjeravaju započeti svoj novi život. Ali život se ne odvija uvijek onako kako želimo ili očekujemo. Kopajući rupu u vrtu kako bi posadili palmino drvo, nailaze na leš, te se u njihov život upliće ne samo policija već i mafija.

16. maj 2012 @ 20:20h
ISTRAŽITELJ (The Investigator)
Režija: Attila Gigor
Tibor Malkáv nije u dobrim odnosima sa živima. Njegov jedini živi član obitelji je majka koja umire i za čiju operaciju nemaju novaca. Jedan stranac ga unajmljuje da ubije čovjeka po imenu Ferenc Szirmai i on prihvata posao kako bi spasio majku. Nakon obavljenog posla dobija novac i sve se čini u redu. Ali sljedećeg dana dobija pismo od Ferenca Szirmaija i saznaje das a žrtvom ima nešto zajedničko što mu može promijeniti život zauvijek. Tabor započinje istragu i dolazi do neočekivanih saznanja o sebi i svojoj obitelji.

17. maj 2012 @ 20:20h
OSAMNAEST GODINA POSLIJE (Eighteen Years Later)
Režija: Edoardo Leo
Dva otuđena brata, putujući klasičnim, obnovljenim Morgan kabrioletom, obavezni da odnosu očev pepeo u njegov rodni grad u Calabriju. Genziano i Mirko nisu pričali 18 godina, još od misteriozne nesreće u koju je upletena i njihova majka. Nakon nesreće, Genziano je imigrirao u Englesku gdje je postao uspješan poduzetnik, dok je Mirko ostao u Italiji raditi u očevoj auto-radionoci. Dok braća putuju kroz Italiju, povremeno u društvu lijepe i tajnovite autostoperke Cate, oni uče kako ponovo komunicirati i kako se boriti sa različitim porodičnim tajnama.

18. maj 2012 @ 20:20h
NULA (Zero)
Režija: Paweł Borowski
“Jednoga dana u jednom gradu” – na temelju koncepta Newetonove kolijevke, zaplet počinje s redosljedom koji je zadan privatnom detektivu kako bi slijedio nekoga. Obično izrečeno „DA“ preko telefona, izaziva lanac događaja u životima ljudi koji vjerojatno nisu međusobno povezani. Priča o ljubavi i mržnji, o onima koji varaju i koji su prevareni, o nasilju i seksu, i iznenađujućim tajnama koje smo naučili u tih čudnih dvadeset i četiri sata.

19. maj 2012 @ 20:20h
LAKA LOVA (Easy Money)
Režija: Daniel Espinosa
Juan Vestlund je siromašni student koji živi dvostruki život među bogatom elitom Štokholma. Kada se zaljubi u djevojku iz više klase, Sofiju, novac koji uspije da zaradi neće mu više biti dovoljan, pa će prihvatiti ponudu da brzo i lako dođe do novca prodajući kokain. Njegovi putevi ukrstiće se sa putevima ostalih stanovnika Stokholma koji sanjaju da na isti način dođu do novca. Među njima su i emigranti iz Čilea i bivše Jugoslavije. Međutim, pristajući na taj posao, Vestlund je pristao i na to da mu se život potpuno promijeni, a da nije ni svjestan koliko.

20. maj 2012 @ 20:20h
TIHA SONATA (Silent Sonata)
Režija: Janez Burger
Muškarac ostaje sam sa djecom u napola porušenoj kući na osamljenoj livadi. Ženu mu je upravo ubila granata u vojnom sukobu. Iščekuje novi napad. Umjesto toga, ispred kuće se zaustavlja putujuća karavana cirkusa Fantasticus. Sa sobom donose umirućeg šefa cirkusa. Da li se u pokrajini rata i smrti može dogoditi i nešto lijepo? Da li se život može pokrenuti naprijed? Je li moguća spoznaja da smrt ne postoji?

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *