Sedmica slovenačkog filma

Sedmica slovenačkog filma 2010
Sedmica slovenačkog filma 2010
Sedmica slovenačkog filma počeće 25. oktobra u Sarajevu i tokom sedam dana će sarajevska publika imati priliku pogledati program koji daje presjek savremene slovenačke kinematografije.

Selektorica filmova je renomirana slovenačka rediteljica Maja Weiss, a pored nje gosti će biti i režiser Tomo Križnar i humanitarni aktivista iz Dar Fura Sujelman Jamous. Nakon Sarajeva, filmovi će biti prikazani u Mostaru, Tuzli, Bihaću i Gračanici. Filmovi su titlovani na bosanski/hrvatski/srpski.

Prvo veče, 25. oktobra, program će, sa početkom u 19:30 sati, otvoriti dokumentarni film “Dar Fur, rat za vodu”, rediteljice Maje Weiss i Tome Križnara. Dar Fur, rat za vodu/Darfur, vojna za vodo, je dokumentarni film, snimljen 2008. godine, o misiji koju je Tomo Križnar, aktivista i tadašnji diplomatski predstavnik slovenačkog predsjednika Janeza Drnovšeka, poduzeo u Darfuru, gdje se trenutno odvija jedna od najvećih ljudskih katastrofa.

Program “Sedmice slovenačkog filma”

25.10.2010, 19.30h

Veče Tome Križnara i Sulejmana Jamousa

Dar Fur, rat za vodu/Darfur, vojna za vodo
dokumentarni film, režija: Maja Weiss, Tomo Križnar, Slovenija, 2008., 89’
Dokumentarni film o misiji koju je Tomo Križnar, aktivista i tadašnji diplomatski predstavnik slovenačkog predsjednika Janeza Drnovšeka, poduzeo u Darfuru, gdje se trenutno odvija jedna od najvećih ljudskih katastrofa.

26.10.2010, 19.30h

Veče Maje Weiss

Vode, skrivena sjećanja/Angela Vode, Skriti Spomin
igrani film, režija: Maja Weiss, Slovenija, 2009., 99’
Uloge: Silva Čušin, Teja Glažar, Saša Pavček, Mojca Fatur, Mojca Funkl, Andrej Murenc, Tina Vrbnjak, Domen Valič, Mirel Knez, Matevž Müler, Ludvik Bagari

Historijski film o Angeli Vode, komunistici iz Drugog svjetskog rata koju je Komunistička partija javno optužila i zatvorila zbog njenog političkog suprotstavljanja.

27.10.2010, 19.30h

Veče Petera Braatza

Staklarski blues/Steklarski blues
kratki film, režija: Peter Braatz i Harry Rag, Slovenija, 2001., 14\’
Igraju: Gordana Mohor, Petra Bauman

Kao u drugom vremenu, ni u prošlosti ni u budućnosti, radnici fabrike stakla Hrastnik u Sloveniji, okruženi su bukom, parom i hipnotičkim ritmovima mašinerije koja nikad ne prestaje, kao putovanje u svemirskom brodu vođeno tihom kraljicom stakla.

Čovječija ribica/Človeška ribica
dokumentarni film, režija: Peter Braatz, Slovenija/Njemačka, 2006., 85\’
Igraju: Nikolaj Beer, Natalja Bregar, Mala Kline, Janez Marenčič, Žarko Petan, Hans Jochen Peters, Tatjana Plahuta, Janez Rugelj, Žiga Saksida, Janez Škof, Tomas Tibaut, Violeta Tomič, Dane Zajc, Joni Zakonjšek, Slavoj Žižek

Esejistični dokumentarac u kojem njemački reditelj otkriva intimnu sliku zemlje u kojoj živi, njeno prirodno okruženje, arhitekturu, umjetnost i ljude. Prikazani su intervjui sa različitim ljudima, od umjetnika, ambasadora do članova porodice.

28.10.2010, 19.30h

Veče Martina Turka

Krađa kukuruza/Robutanje koruze
kratki film, režija: Martin Turk, Slovenija, 2009., 11\’
Uloge: Boris Cavazza, Deni Kahriman

Šta se desi ako vas uhvate u krađi kukuruza?

Svaki dan nije svaki dan/Vsakdan ni vsak dan
kratki film, režija: Martin Turk, Slovenija, 2008., 12\’
Uloge: Boris Cavazza, Robert Prebil, Maja Gal Stromar, Vladimir Vlaskalič, Barvara Zefran

Nekada slučaj poveže grupu ljudi: trudnicu koja treba da se porodi; njenog supruga koji je treba odvesti do porodilišta što prije ali kasni jer se našao u raspravi oko parkinga sa problematičnom ženom. Tu je i njen ljubavnik, te poštar koji traži potpis na primljenom pismu. Dan počinje kao običan dan, kao svaki drugi dan, ali se pretvara u nešto savim drukčije.

Soba 408
igrani film, režija: Martin Turk, Slovenija, 2008., 55\’
Uloge: Iva Babič, Primož Ekart, Andrej Murenc, Matej Puc, Maja Gal Stromar

Emil je samac a Vera je udata. Jednom sedmično nalaze se u hotelskoj sobi br. 408. Kada Emil predloži više od povremenih susreta, sve se mijenja. Dok Vera pokušava da odluči šta da uradi pojavljuje se Emilova bivša djevojka Klara.

29.10.2010. 19.30h

Veče slovenačkog kratkog filma u produkciji AGRFT
(Ljubljnska akademija za pozorište, radio, film i televiziju)

Agape
režija: Slobodan Maksimović, Slovenija, 2007.,20’
Uloge: Nina Ivanišin, Alenka Kozolec, Jožica Avbelj, Ljerka Belak, Vladimir Vlaškalić, Štefanija Drolc

U udaljenom samostanu redovnice odluče da uključe internet.

Vučko
režija: Matevž Luzar, Slovenija, 2007., 21’
Uloge: Evgen Car, Klemen Slakonja, Uroš Kaurin, Mojca Fatur, Silva Čušin, Pia Zemljič, Polona Juh, Suzana Grau, Mojca Funkl

Zdravko je penzioner. Njegova supruga je umrla a kćerka ga ne posjećuje. Usamljen je. Jednoga dana, dok se vraćao iz kupovine, ugledao je ljude kako šetaju sa psom u obližnjem parku. Zdravko napravi plan pa posudi komšijinog psa Vučka i odvede ga u park. Počne razgovarati sa ljudima u parku i zaboravi na Vučka koji pobjegne. Zdravko ne zna šta da radi. Sjedi u stanu i razmišlja o tome šta da kaže komšiji. Najednom čuje zvono. Na vratima su stajala dva mormonska misionara obučena u crno. Da li je Zdravko našao nekoga ko će ga poslušati?

Sretan put Nedime
režija: Marko Šantić, Slovenija, 2005., 12’
Uloge: Milan Pavlović, Tomaž Češnjevar, Jaka Lah, Dario Varga

Amir želi ispuniti zadnju želju svoga brata Nedima koji je u zadnjem stadiju raka. Nedim ne želi umrijeti u Njemačkoj, u koju su došli kao izbjeglice iz Bosne, već želi umrijeti u domovini. Kada dođu do slovenačke granice zaustavi ih graničar. Nedim nema važeću vizu. Amir ne želi razočarati brata i pokušava pregovarati sa graničarima.

To je Slovenija
režija: Urša Menart, Slovenija, 2007., 15’
Uloge: Aljaž Jovanovič, Matevž Luzar, Jurij Drevenšek, Maruša Kink, Tina Vrbnjak, Primož Petkovšek, Jette Ostan Vejrup, Cvetozar Polič, Sebastijan Vojvoda

Nakon što je Martin izgubio posao pridružio se grupi skinhedsa. Kada upozna Helenu napušta nove prijatelje.

Izlet
režija: Martin Turk, Slovenija, 2001., 12’
Uloge: Tomislav Janežič, Jana Zupančič, Iva Babić, Savo Babič, Urška Vide, Borut Pinosa

Kratki film o izletu mlade porodce u trgovački centar.

Trst je naš
režija: Žiga Virc, Slovenija, 2009., 27’
Uloge: Gojmir Lešnjak, Silva Čušin, Anja Drnovšek, dario Varga, Nina Rakovec, Tina Potočnik, Miha Bezeljak, Jernej Čampelj, Tina Gunzek

U ljeto 2009. godine grupa partizana pod vodstvom Franca odluči da oslobodi Trst ispravljajući grešku iz Drugog svjetskog rata. Njegovoj ženi, koja sada mora sama raditi na farmi, ne sviđa se ideja “igranja partizana i Nijemacaâ”. Franc ide u rat jer je zabrinut za mlađu generaciju, predstavljenu njegovom kćerkom Matejom, koja ne prihvata partizansku historiju. Koju će stranu Mateja zauzeti i da li će Trst biti slovenački ili italijanski grad?

Vrijeme: 25. – 29. oktobar 2010 @ 19:30h
Mjesto: Kinoteka BiH, Alipašina 19, Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *