Sedrenik dobija novu školsku zgradu u septembru

osnovna škola, Sedrenik, Sarajevo, BiHIzgradnja područne osnovne škole u starogradskom naselju Sedrenik trebala bi biti okončana u ovoj godini, kazao je Sretko Žmukić, sturčni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja i nauke KS.

Ističe kako je to prioritet ovog ministarstva, te da bi djeca od prvog do četvrtog razreda iz naselja Sedrenik već u septembru trebala krenuti u novuoizgrađenu školu.

“Nažalost, iako kod nas postoji velika volja i to nam je prvi prioritet zbog mališana i njihovih roditelja, budžet KS još nije usvojen, tako da je sad sve što smo planirali na čekanju”, kaže Žmukić.

Dodaje kako iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS računaju da će ovu školu pohađati 240 učenika od prvog do četvrtog razreda, te da je to veliki broj djece.

“Ova škola imat će osam odjeljenja, a i produženi boravak za mališane”, objašnajva Žmukić.

Kaže da su predstavnici ovog minsitarstva prije nekoliko dana obišli školu čija je izgradnja u toku, te da im nedostaje oko 1,5 miliona KM za njen završetak.

“Djelimično je još potrebno završiti unutrašnje radove, nabaviti opremu, urediti vanjski prostor, te infrastrukturu, što znači završiti priključke za vodu i struju”, ističe Žmukić.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari grad, ističe da je do sada u izgradnju škole na Sedreniku utrošeno 2,2 miliona KM, te da je općina do sada izdvojila 1,2 miliona KM, a Ministarstvo obrazovanja i nauke KS milion KM.

“Mi smo dobili čvrsta obećanja od ministra Safeta Keše da će izgradnja škole biti završena u ovoj godini. To je njihova obaveza, jer preostala sredstva oni će namiriti. Vrijeme je da se područna škola na Sedreniku napravi kako ti mališani ne bi vozarili u četiri različite škole. Jedni idu u Saburinu, jedni na Faletiće, a neka djeca na Vratnik. Sve vam je to trenutno razbacano i veliki problem je za roditelje”, kaže Hadžibajrić.

Roditelji čija djeca vozare, ipak, ne vjeruju da će njihova djeca od septembra ove godine u novu školu.

“Obećavaju nam stalno. Moj sin je već treći razred i stalno ga vozimo u školu i odlazimo po njega. Ne smijemo ga pustiti da ide sam čak na Kovače. Opasno je pustiti dijete tako daleko”, kaže Arijana Delić, jedna od majki čije dijete vozari.

Safet Kešo, ministar obrazovanja i nauke KS, rekao je kako će osnovna škola na Sedreniku biti reprezentativan objekat sa šest izuzetno kvalitetnih učionica, tri ljetne-vanjske učionice, zbornicom, magacinom i svim pratećim sadržajima uz ove osnovne.

On je posebno istakao fiskulturnu salu koja se gradi u okviru ove škole, kazavši kako će ona biti najbolja na teritoriji općine Stari grad, ako ne i u cijelome Kantonu Sarajevo.

Također je ponovio kako se sredstva za završetak izgradnje ove škole moraju pronaći, te da učenici 1. septembra 2010. godine moraju ući u svoje učionice u novoj školi.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *