Serija dokumentarnih filmova Erika Gandinija na Modulu memorije 2011

Sarajevska publika će vidjeti i bh. premijeru filma “Raja Sarajeva” nastalog u opkoljenom sarajevu 1994. godine

Erik Gandini

Jedan od najboljih evropskih dokumentarista današnjice, a ujedno i veliki prijatelj Sarajeva, Eric Gandini, predstavit će se sa svoja četiri ostvarenja na ovogodišnjem Modulu Memorije 2011. U saradnji sa filmskim festivalom o ljudskim pravima PRAVO LJUDSKI Gandini će održati i Master-Class “Documents of memories/ Čuvari sjećanja”. Pored filmova „Surplus: terrorized into being consumers“, „Videokratija“ i “Sacrificio-Ko je izdao Che Guevaru?“, sarajevska publika će vidjeti i bh. premijeru filma “Raja Sarajeva” nastalog u opkoljenom sarajevu 1994. godine. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

“Dolazak Erika Gandinija sigurno je jedan od najznačajnijih događaja ovogodišnjeg Modula Memorije s obzirom da se radi o čovjeku koji je trenutno jedan od najznačajnijih reditelja dokumentarnog filma u Evropi. Činjenica da je svoj prvi film, koji ćemo prikazati, snimio u opsjednutom Sarajevu 1994. čini ga nama još posebnijim. Također, zanimljivo je da je ovo premijerno prikazivanje filma „Raja Sarajeva“, kao što ćemo premijerno prikazati i njegov posljednji film „Videokratija“, a koji je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film Na Toronto Film Festivalu. U pitanju je film koji je izazvao velike kontraverze u Italiji zbog kritike Berluskonija, a mislim da je i nama vrlo poučan. Surplus se bavi temom konzumerizma, a Sacrificio je sigurno jedan od najboljih dokumentarnih filmova pokazujući moć filma da ispravi historijske greške i nametnute laži.“, rekao je povodom serijala Erica Gandinija, Nihad Kreševljaković, koordinator projekta Modul Memorije i izvršni producent Festivala MESS.

Prvi film „Raja Sarajeva“ Erika Gandinija snimljen je u Sarajevu pod opsadom, 1994.g., i sedamnaest godina poslije doživljava svoju bh. premijeru. Film prikazuje četvero prijatelja koji u ratnom Sarajevu pokušavaju održavati, ”glumiti”, normalan život svirajući na koncertima, slikajući i družeći se jedni s drugima.

„Surplus: terrorized into being consumers“ je nagrađivani švedski dokumentarac o konzumerizmu i globalizaciji, u čijem je nastanku sudjelovao i Johan Södenberg. Film upozorava na neprestano uništavanje planete Zemlje.
„Videokratija“ je švedski dokumentarni film iz 2009. godine režisera Erika Gandinija o italijanskoj televiziji i njenom uticaju na italijansku kulturu i politiku. Ovo je također BH premijera.

„Sacrificio- Who betraved Che Guevara?“ je dokumentarni film o dvojici mladih, švedskih novinara Ericku Gandini i Tariku Salih, koji su godinu dana radili Sacrificio, film o događajima oko smrti Che Guevare. Putovali su svijetom i između ostaloga sreli čovjeka koji je upucao Che Guevaru i bivšeg CIA agenta koji sa sobom nosi Che Guevarinu posljednju cigaru u svojoj futroli za pištolj. U njihovim pokušajima da saznaju šta se desilo, otkrili su da čovjek koji je optužen da je izdao Che Guevaru živi negdje na jugu Švedske.

Erik Gandini je rođen i odrastao u Italiji, ali se sa devetnaest godina seli u Švedsku. Nakon izrazito uspješnog prvijenca ”Raja Sarajeva” 1994.g., radi kao redatelj i producent nagrađivanih dokumentaraca: ”Ne bez Prijedora” (1996., film o bosanskim izbjeglicama u Švedskoj koji se vraćaju kući), ”Amerisians” (1998), ”Sacrificio – ko je izdao Che Guevaru?” (2001. u saradnji sa Tarik Salehom), ”Surplus: terorizirani u potrošače” (2003), ”Gitmo – nova pravila rata” (2005. ponovna saradnja sa Tarik Salehom) i ”Videokratija” (2009).

Raspored projekcija

Modul memorije 2011

Četvrtak, 07. aprila, 2011.
Kino Obala Meeting Point
21:30 “ Sacrificio- Who betrayed Che Guevara?“
Režija: Erick Gandini & Tarik Salih

Petak, 08. aprila, 2011
Kino Obala Meeting Point
21:30 „Surplus: terrorized into being consumers“
Režija: Erik Gandini /Švedska/2003/ 52’
„Raja Sarajeva“
Režija: Erik Gandini / Švedska / 1994 / 50’

Nedjelja, 10. aprila, 2011
Kino Meeting point : 19:00h
Dokumentarni film :”Videocracy “
Režija : Eric Gandini / Sweden, Denmark, Finland /2009 / 84’ – BH premijera
Master Class: „Documents of memories / Čuvari sjećanja“ – Eric Gandini

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Serija dokumentarnih filmova Erika Gandinija na Modulu memorije 2011”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *