Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2013.

Želimo da grad vrati onaj sjaj, ljepotu i privlačnost koju je imao u nedavnoj prošlosti

Povodom 6. aprila – Dana Grada Sarajeva, u Narodnom pozorištu je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koju je otvorio predsjedavajući Sabahudin Delalić, a prisutnima se zatim obratio i novi gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji je uručio pojedinačnu i kolektivnu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u 2013. godini.

Hvala čika Jovi

Edin Džeko

Pojedinačnu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u 2013. godini je dobio Edin Džeko, kako je navedeno ‘proslavljenom bh. fudbaleru, virtuozu na zelenom terenu poznatom po nadimku ‘bosanski dijamant’ i prvom UNICEF-ovom ambasadoru dobre volje iz BiH’.

‘Ponosan sam što sam baš ja – dijete ovoga grada, dobitnik najvećeg priznanja mog Sarajeva. Šestoaprilska nagrada me ispunjava kao čovjeka, kao sportistu, pogotovo jer sam još kao dječak sanjao kako ću jednom imati priliku obratiti se građanima mog Sarajeva i reći im koliko mi znači moj grad, a evo od večeras, zahvaljujući mom odricanju, radu i trudu, koji ste vi na kraju i prepoznali, očito značim i ja njemu’, rekao je Džeko na primanju nagrade, dodavši da će novčani iznos koji je dio Šestoaprilske nagrade proslijediti u dobrotvorne svrhe. Džeko se zahvalio i svojoj porodici, te čika Jovi i njegovom Udruženju ‘Obrazovanje gradi BiH’, koji ga je predložio za Šestoaprilsku nagradu, kao i svima koji su podržali njegovu kandidaturu.

Plemenita misija

Kolektivna Šestoaprilska nagrada je dodijeljena organizaciji SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Gračanica), koja ima plemenitu misiju u odgoju mlade ličnosti lišene roditeljske ljubavi i skrbi. Nagradu je u ime ove organizacije, koja djeluje već 19 godina, primio direktor Amir Omanović.

‘Ova veče je za nas izuzetna. Sretni smo što smo pimili nagradu za posvećenost i ustrajnost, pogotovo SOS majki koje čine sve da se ova djeca osjećaju zaštićena i voljena.’, rekao je direktor SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini Amir Omanović po primanju nagrade, naglasivši da nagradu prima u ime uposlenih, te 808 dječaka i djevojčica, i mladih, o kojima se ova ustanova trenutno brine.

Sarajevo za sve

Ivo Komšić

‘Želimo da naš grad vrati onaj sjaj, ljepotu i privlačnost koju je imao u nedavnoj prošlosti. Učinimo da naš grad bude poželjan i za nas, da mu ostanemo vjerni, da ga ne napuštamo i da ga čuvamo. Bez naše brige njegove ljepote će uvenuti, bez naše omladine grad će opustiti. Radi toga Sarajevo trebamo graditi kao slobodan i prosperitetan grad, otvoren i jednak za sve.’, pozvao je gradonačelnik Ivo Komšić u svom obraćanju na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Komšić je podcrtao 6. april 1945. i 6. april 1992. godine, kao datume koji su ‘obilježili historiju našeg Sarajeva’.

Na obroncima Sarajeva još ponegdje tinja mržnja

‘Grad je danas podjeljen i skučen, još na njegovim obroncima ponegdje tinja mržnja. Ne možemo se obazirati na to, trebamo činiti ono što od nas traži duh onih vremena i one sudbine koja nas je ovdje zajedno, jedne s drugima ukorijenila, i ono što od nas traži novo evropsko vrijeme spajanja i objedinjavanja. Pri tome moramo znati da neće biti dovoljno povezati se prostorom i putnim komunikacijama nego ljudskim i komšinskim, iskrenim i toplim u kojima uvažavanje, tolerancija i jednakost neće biti fraze nego stvarni život. Uz to, oni moraju biti osigurani zakonom i garantirani institucijama, onako kako je to u svim razvijenim i demokratskim državama. Mi smo ipak država i njeno lice moramo pokazati u Sarajevu, njenom glavnom gradu.’, rekao je gradonačelnik Sarajeva na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u Narodnom pozorištu.

U prigodnom programu učestvovali su Ansambl Alt Vivo, Elvir Badić & Sarajevo Jazz Guerilla, te glumac Emir Fejzić i balerina Jovana Milosavljević.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *