Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva na danas održanoj 3. sjednici usvojilo je Odluku prema kojoj se neće dodijeliti pojedinačna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2009.godini, jer niko od predloženih kandidata za pojedinačnu Šestoparilsku nagradu nije dobio potrebnu većinu glasova Odbora za dodjelu ovog najvišeg priznanja Grada Sarajeva.

pogled na Sarajevo

Također prema ovoj Odluci, Kolektivna Šestoaprilsku nagrada Grada Sarajeva u ovoj godini iz oblasti nauke dodjeluje se Javnoj naučnoj ustanovi Institutu za istoriju Sarajevo, a Grupna Šestoaprilska nagrada iz oblasti sporta – Grupi koja je dala doprinos rezultatima u oblasti košarke u okviru USD “Bosna”.

“Na javni poziv stiglo je 29 prijedloga i 5 podrški prijedlozima za ukupno 17 kandidata, i to 12 za dodjelu pojedinačne, 4 za dodjelu kolektivne i 1 za dodjelu grupne Šestoaprilske nagrade. U smislu blagovremenosti i potpunosti dokumentacije utvrđen je konačan broj prijedloga kandidata, i to 4 za pojedinačnu, 1 za grupnu i 3 za kolektivnu Šestoaprilsku nagradu”, izjavila je Lidija Korać, predsjedavajuća Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade.

Grupna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2009. godini dodijeljena je Grupi koja je dala doprinos rezultatima u oblasti košarke u okviru USD “Bosna” u sastavu: Hasan Balić, Sulejman Begović, Predrag Benaček, Sabahudin Bilalović, Ferid Bešlagić, Emerik Blum, Boško Bosiočić, Nedžad dr. Brkić, Zdravko Čečur, Mirza Delibašić, Sead Dervišević, Emin Dukatar, Anto čogić, Stjepan Grubnić, Sabit Hadžić, Rusmir Halilović, Nihad Izić, Zijo Kadić, Zlatan Karavdić, Ibro Krehić, Milorad Krunić, Rođeni Krvavac, Ekrem Kulenović, Duško Marković, Mirsad Milavić, Vojo Milijaš, Husein Morankić, Sokrat Morait, Nedžad dr. Mujić, Sejdalija Mustafić, Emir Mutapčić, Mladen Ostojić, Dževad dr. Pašić, Ivica Pekić, Svetislav Pešić, Tomo Petrić, Mustafa Pirija, Draško Prodanović, Ratko Radovanović, Bruno Sočo, Redžep Stublaku, Sulejman Suljić, Miralem Šabović, Bogdan Tanjević, Jovo Terzić, Uglješa Uzelac, Žarko Varajić, Novak Vasojević, Blagoje Vesković, Boro Vučević, Vukašin Vukalović i Ljubo Zorić.

U obrazloženju je navedeno da svaki pojedinac u sastavu ove Grupe je kao igrač, trener ili društveno sportski radnik značajno doprinio razvoju košarke i ostvarivanju vrhunskih sportskih rezultata da KK “Bosna” osvoji Kup šampiona Evrope 5. aprila 1979.g., kao i organizovanju, razvoju i afirmaciji košarkaških klubova i asocijacija u gradu i zemlji.

Kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2009. godini pripala je Institutu za istoriju Sarajevo za značajna ostvarenja i rezultate postignute u 50-godišnjem radu ove naučne institucije na razvoju historijske nauke i, posebno, na proučavanju historije grada Sarajeva.

Vijeće je, također, donijelo Odluku o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” Radio televiziji Federacije Bosne i Hercegovine – Političkom magazinu “60 minuta” kao izraz podrške i zahvalnosti za doprinos u razvoju demokratskih vrijednosti i borbi za slobodnu i istinitu riječ.

Kolektivna nagrada dodjeljuje se u obliku Povelje, a grupna pored Povelje, sadrži i novčani iznos. Visoka priznanja Grada Sarajeva će ovogodišnjim laureatima Šestoaprilske nagrade i Plakete Grada Sarajeva uručiti gradonačelnik na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 6. aprila, na Dan grada Sarajeva.

Odlukom Gradskog vijeća ovlašćuje se Gradonačelnik da u ime Grada Sarajeva potpiše Sporazum gradonačelnika o urbanoj održivoj energiji ponuđen od strane Evropske komisije. Potpisivanjem ovog sporazuma Grad Sarajevo akrtivno će učestvovati u evropskoj borbi protiv klimatskih promjena, globalnog zagrijavanja i smanjenja emisije CO2. Također, uključivanjem u Akcioni plan Evropske unije za energetsku efikasnost, stvara se mogućnost korištenja sredstava iz odgovarajućeg evropskog fonda za period 2007.-2013., koji iznosi 730 miliona Eura.

Na današnjoj sjednici prihvaćena je Odluka o izmjeni Odluke o primanjima i drugim pravima vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, sa sugestijom Komisije za Statut i akte u kojoj je navedeno da Odluka stupa na snagu od dana donošenja, a primjenjuje se od početka mandata saziva ovog Vijeća.

Vijećnici su prihvatili Program obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva u 2009. godini koji, pored Svečane sjednice Gradskog vijeća, predviđa niz kulturnih, muzičkih i sportskih manifestacija.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva”

  1. Sarajevo prelijep grad sad nisam u mojoj prelijepoj bosni ali sam pozelila moju Bosnu moj grad sarajevo SARAJEVO LJUBAVI MOJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *